Minilex - Lakipuhelin

Määräalan kauppa ja kauppakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Määräalan kaupalla tarkoitetaan kiinteistön määräalan kauppaa eli kiinteän omaisuuden kauppaamista. Kauppakirja on laadittava maakaaren määräämässä muodossa myös määräalaa kaupattaessa. Kauppakirja on täten olennainen osa määräalan kauppaa. Määräalan kaupalla ostaja saa laillisen omistusoikeuden kauppakirjan osoittamaan määräalaan. Määräalaan voidaan saada omistusoikeus myös muulla luovutussaannolla. Määräala tai osa siitä voidaan kaupata jo ennen sen erottamista emäkiinteistöstä. Tavanomaiset kiinteistön luovutusta koskevat säännöt ovat sovellettavissa myös määräalan kauppaan. Tärkeintä määräalan kaupassa on muotovaatimusten mukainen kauppakirja. 

Pätevä määräalan kauppa 

Määräalan kauppaa ei voida pitää pätevänä ellei sitä ole tehty muotovaatimusten mukaisella kiinteistön kauppakirjalla. Toisin sanoen saajalla ei ole oikeutta määräalaan eikä hänellä ole mahdollista saada määräalalle lainhuutoa ellei vaadittavaa kauppakirjaa ole. Pääsääntönä on, että määräalan kaupasta tehdään kirjallinen kauppakirja. Kaupan pätevyydellä tarkoitetaan sen sitovuutta. Kun kauppa on pätevä, tulee saajasta määräalan laillinen omistaja. 

Määräalan kauppakirja on nimenomaisesti pätevä, kun kauppakirjassa on määritelty myyjä ja ostaja, luovutettava määräala, kauppahinta ja muu vastike sekä luovutustarkoitus. Kauppakirjaan voidaan ottaa myös ehtoja, joissa on pääsääntönä sopimusvapaus. Myyjän ja ostajan tulee allekirjoittaa kauppakirja. Kaupanvahvistajan tehtävänä määräalan kaupassa on vahvistaa määräalasta laadittu kauppakirja myyjän ja ostajan läsnäollessa. Myös määräalaa koskevaan kauppakirjaan tulee liittää osuudet yhteisiin alueisiin, jos sellaisia on. Jos näitä yhteisalueosuuksia ei merkitä kauppakirjaan, ei määräala saa osuutta emäkiinteistön osuuksista yhteisiin maa- tai vesialueisiin. 

Määräalan kauppa on pätevä myös silloin kun kaupattavaa määräalaa koskeva kiinteistön kauppa on tehty sähköisesti Maanmittauslaitoksen kaupankäyntijärjestelmässä.

Määräalan kaupan muuttuminen päteväksi

On olemassa erityisiä tilanteita, joissa määräalalle voi saada lainhuudon, vaikka kauppaa rasittaisikin kauppakirjan muotovirhe. Määräalan lainhuuto korjaa tällaisen muotovirheen. Jos määräalalle on saatu lainhuuto kauppakirjan muotovirheestä huolimatta, ei muotovirheeseen voi enää vedota, vaan lainhuuto aiheuttaa niin sanotun välittömän korjaavan vaikutuksen. 

Määräalan kauppa on kiinteän omaisuuden luovutusta, joten on tärkeää paneutua samoihin luovutussääntöihin kuin mitä kiinteistön kaupassa sovelletaan. Lisäkysymysten herätessä, olethan yhteydessä lakimiehiimme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Kauppakirja määräalan kaupassa tulee laatia muotovatimusten osoittamalla tavalla. 

- Lainhuuto korjaa määräalan kauppakirjan muotovirheet. 

Varoitukset

- Määräalalle ei pääsääntönä myönnetä lainhuutoa ilman pätevää kauppakirjaa. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]