Minilex - Lakipuhelin

Kulutusluotto perintään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kulutusluotto siirtyy perintään, jos sitä ei makseta ajoissa. Tällöin velallinen saa kirjallisen maksuvaatimuksen ilmoituksena velan siirtymisestä perintään. Vapaaehtoisesta perinnästä ei aiheudu vielä maksuhäiriömerkintää. Jos velkaa ei saada perittyä vapaaehtoisessa perinnässä, voidaan se siirtää oikeudelliseen perintään. 

Jos maksusopimusta ei noudateta, velka siirtyy perintään. Osamaksutilille on voitu esimerkiksi sopia vähimmäissumma, jolla tiettyä tiliä täytyy lyhentää kuukaudessa. Ennen velan perintään siirtymistä, velalliselle täytyy lähettää ainakin yksi maksullinen maksumuistutus eli "karhukirje". Perintää hoitavat Suomessa yleisesti perintätoimistot, joille alkuperäinen velan myöntäjä tai tuotteen myyjä on voinut siirtää perinnän hoitamisen. Kirjallisen maksumuistuksen kulu saa olla enintään 5 euroa muistutukselta. Velkoja saa lähettää ensimmäisen maksullisen muistutuksen aikaisintaan 14 päivän kuluttua laskun eräpäivästä.Velkoja saa periä maksumuistutuskulun enintään kahdesta kirjeestä.

Velan siirryttyä perintään täytyy perintätoimiston lähettää velalliselle kirjallinen maksuvaatimus. Ensimmäinen maksuvaatimus voidaan lähettää aikaisintaan 14 päivää maksumuistutuksen lähettämisen jälkeen. Korkeintaan kahdesta maksuvaatimuksesta voidaan veloittaa maksu. Maksuvaatimuskulu vaihtelee velan suuruudesta riippuen yleensä välillä 5-50 euroa.Maksuvaatimuksessa on mainittava ainakin, kuka velkaa perii ja mistä velka koostuu. Vaatimuksessa täytyy eritellä myös saatavan pääoma, korko, viivästyskorko ja perintäkulut. On myös mainittava, mikä on velan kokonaismäärä ja ilmoitettava maksutiedot.  

Velallisella on oltava mahdollisuus esittää huomautuksia velan määrästä ja perusteesta. Perintätoimistoon kannattaakin olla välittömästi yhteydessä, jos on epäselvyyksiä velan suhteen. Perintään siirtyneelle velalle on yleensä mahdollista sopia perijän kanssa eräpäivän siirrosta tai maksusuunnitelmasta. Näistä toimista voidaan kuitenkin veloittaa kuluja.

Velallisen on korvattava perinnästä velkojalle aiheutuvat kohtuulliset kulut. Perintäkulut kattavat velan perinnän suorittamisesta aiheutuneet kulut. Korvattavien kulujen kohtuullisuutta arvioitaessa on otettava huomioon ainakin velkamäärän suuruus ja suoritettu työmäärä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa