Minilex - Lakipuhelin

Viitekorko kulutusluotoissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kulutusluottoon liittyvän viitekoron on oltava julkinen ja sen on perustuttava luotonantajasta riippumattomiin tekijöihin. Kulutusluottosopimuksen ehdoissa voidaan määrätä, että luotosta maksettava korko muuttuu Suomen Pankin peruskoron tai muun sopimuksessa yksilöidyn viitekoron korkokannan muutoksia vastaavasti. Valuuttamääräisen luoton viitekorkona voi olla myös luottovaluutan korko tai, jos luotto on myönnetty usean valuutan laskennallisena yksikkönä, yksikön valuuttojen vastaavasti laskettu korko. Julkisuus viitekoron yhteydessä tarkoittaa sitä, että kuluttajalla on mahdollisuus seurata viitekorkoon liittyviä muutoksia. Luotosta maksettava korko on aina mainittava sopimuksessa.

Viitekorko on myös yksilöitävä. Muutoksista korossa on ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti. Koron muutokset on toteutettava tasapuolisesti ja kuluttajia syrjimättömällä tavalla. Kuluttajalle on ilmoitettava koron muutoksista pysyvällä tavalla. Muutoksesta ilmoitettaessa on mainittava myös maksuerän suuruus koron muuttumisen jälkeen ja, jos erien lukumäärä tai maksuvälit muuttuvat, niitä koskevat ajantasaiset tiedot. Asuntoluotoissa kuluttajalle on erien lukumäärän sijaan annettava viimeistä maksupäivää koskeva ajantasainen tieto.

Tiedot viitekoron muutoksista on annettava kuluttajalle ennen muutoksen voimaantuloa. Jos uutta viitekorkoa koskevat tiedot julkistetaan asianmukaisesti ja ne ovat saatavilla myös luotonantajan toimitiloissa, tiedot voidaan kuitenkin antaa kuluttajalle sopimuksessa sovituin määräajoin, kuitenkin vähintään kerran vuodessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa