Minilex - Lakipuhelin

Luottosopimus


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennen luottosopimuksen tekemistä luotonantajan tulee arvioida kuluttajan luottokelpoisuus hänen tuloja ja muita taloudellisia olosuhteitaan, esimerkiksi velkoja tai varallisuutta, koskevien riittävien tietojen perusteella.

Luottosopimuksen ehdoissa mainitaan luoton luottomuodosta, maksuvelvollisuudesta ja osapuolten muista mahdollisista oikeuksista ja velvollisuuksista. On kuitenkin syytä huomata, että luoton voi aina maksaa kokonaan tai osittain pois ennen sen erääntymistä, huolimatta siitä, onko tästä mainintaa luottosopimuksessa vai ei.

Kuluttajaluottosopimus on aina tehtävä kirjallisesti, tai sähköisesti niin, että se voidaan tallentaa ja tulostaa muuttumattomana. Luotonsaajan on myös saatava oma sopimuskappaleensa.

Kun kyse on määräaikaisesta, erissä maksettavasta luotosta luotonsaajan on saatava luoton lyhennystaulukko itselleen maksutta hänen sitä pyytäessään. Suoritettavien maksujen, maksukausien- ja ehtojen on käytävä ilmi lyhennystaulukosta. Lisäksi maksuerien tiedot on eriteltävä niin, että niistä selviävät pääoman lyhennysosuus, korko sekä muut maksut.

Jos luottosopimuksessa niin on sovittu, on luotonantajalla oikeus muuttaa myönnetyn luoton juoksevaa korkoa sopimuksessa määritellyn viitekoron mukaisesti. Luotonantajan on kuitenkin ilmoitettava tällaisista muutoksista ennen muutoksen voimaantuloa, tai sopimuksessa sovitun mukaisesti pysyvällä tavalla kirjallisesti tai sähköisesti.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa