Minilex - Lakipuhelin

Kulutusluotto heti tilille


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kulutusluottoa, jonka saa heti tilille, kutsutaan pienlainaksi eli pikavipiksi. Tällaisen kulutusluoton saaminen ei edellytä vakuutta tai takuuta. Tästä johtuen velan korko on yleensä huomattavan korkea.

Pienlainan luotonantajien on noudatettava hyvää luotonantotapaa. Pienlainaa ei siten saa esimerkiksi markkinoida harhaanjohtavalla tavalla, ja kuluttajaa on informoitava riittävän selkeästi luoton ehdoista. Luotonantajan on lisäksi arvioitava kuluttajan luottokelpoisuus eli kykeneekö kuluttaja täyttämään luottosopimuksen mukaiset velvoitteensa. Arviointi on tehtävä tuloja ja muita taloudellisia olosuhteita koskevien riittävien tietojen perusteella. Jos kuluttajan maksukyky on huono, luottoa ei saisi lain mukaan myöntää.

Pienlainan korko saa olla korkeintaan korkolain mukainen viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä, jos luoton määrä tai luottoraja on enintään 2 000 euroa. Käytännössä tämä rajoitus on johtanut siihen, että monet luotonantajat myöntävät 2 000 euroa suurempia luottoja kiertääkseen lakisääteisen korkokaton.

Pienlainan luotonantajien tulee rekisteröityä luotonantajarekisteriin. Rekisteröinnin edellytyksenä on luotonantajan toiminnan lainmukaisuus.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa