Minilex - Lakipuhelin

Kannattaako korkokatto?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Korkokatto on tuote, joka määrittelee ylärajan lainan korolle. Jos lainassa on korkokatto, korko ei nouse, vaikka yleinen korkotaso nousisi. Korkokatto on eräänlainen pankin myöntämä vakuutus, joka takaa, ettei korko nouse yli tietyn rajan. Korkokatto pienentää siis lainan ottajan riskiä, mutta pankki perii siitä lisämaksun. Korkokatot ovatkin yleensä hyvin kalliita.

Vaihtuvakorkoiseen lainaan otettavan korkokaton hyvänä puolena on se, että lainan ottaja pystyy hyötymään matalistakin koroista, mutta jos viitekorko nousee korkeaksi, se ei kuitenkaan vahingoita velallista. Koron kannattavuus riippuu siitä, ovatko markkinakorot korkeita. Jos korot ovat korkealla, korkokatto voi olla hyödyllinen. Korkokatto on kuitenkin kannattava vain siinä tapauksessa, että markkinakorot ylittävät korkokaton rajan, tämä ylitys on pitkäkestoinen ja korkokaton avulla säästetyt korkomenot ylittävät korkokaton hankintahinnan. Jos taas korot pysyvät matalalla, korkokatosta ei ole juuri mitään hyötyä. Korkojen kehitystä on melko mahdotonta ennustaa pätevästi, joten sen kannattavuus perustuu lähinnä arvailuun.

Pankki voi laskuttaa korkokattosopimuksesta kiinteän summan, joka maksetaan heti laina-ajan alussa tai korvaus voidaan sisällyttää korkomarginaaliin. Korkokatto maksaa sitä enemmän, mitä pidemmäksi ajaksi sopimus tehdään tai mitä alemmalle tasolle enimmäiskorko halutaan rajata. Korkokatosta sovittaessa on hyvä varmistaa, koskeeko korkokattosopimus viitekorkoa vai viitekoron ja marginaalin muodostamaan kokonaiskorkoa. Pankilta kannattaa varmistaa myös, palautetaanko korkokaton jäljellä oleva arvo, jos laina maksetaan pois nopeammin kuin sovittuna laina-aikana.

Vaihtoehtona korkokatolle voidaan pitää sitä, että velallinen säästää itse laittamalla jonkin ylimääräisen summan sivuun ja näin varautuu mahdolliseen korkojen nousuun. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]