Minilex - Lakipuhelin

Pankin korkokatto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Korkokatto suojaa pankilta saatua lainaa koronnousulta. Korkokatossa lainalle on asetettu raja eli niin sanottu katto, jonka yli maksama korko ei nouse tietyllä ajanjaksolla. Korkokatto on usein mahdollista maksaa joko kerralla tai osana pankin myöntämän lainan marginaalia. Korkokaton ideana on, ettei korkojen nousu vaikuta lainan takaisinmaksuun. Korkokaton voi ottaa vanhaan tai uuteen pankin lainaan. Korkokatto vähentää lainanottajan riskiä, kun lainan korko ei nouse yleisen korkotason noustessa, mutta pankki perii korkokatosta lisämaksun.

Korkokatto on siis pankin tarjoama vakuutus, jolla suojaudutaan viitekoron nousua vastaan. Korkojen käyttäytymisestä on mahdotonta tehdä tarkkoja ennustuksia. Korkokaton hinta on kalliimpi, kun se tehdään pidemmälle ajalle. Tosin tällöin myös suojataan lainaa pidemmän aikaa korkojen nousulta. Korkokatto luokitellaan riskienhallintatuotteeksi. Korkokattoa ei voi saada ASP-lainaan.

Vaikka pankki tarjoaisi korkokattoa, ei vuosittaista korkoa voi määrätä mielivaltaisesti, vaan sille on laissa asetettu rajat. Kun luoton määrä tai luottoraja on alle 2 000 euroa, luottosopimuksen mukainen luoton tosiasiallinen vuosikorko voi olla enintään Euroopan keskuspankin viimeisimpään perusrahoitusoperaatioon ennen kunkin puolivuotiskauden ensimmäistä kalenteripäivää soveltama korko pyöristettynä ylöspäin lähimpään seuraavaan puoleen prosenttiyksikköön, lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Kyseisen puolivuotiskauden ensimmäisenä kalenteripäivänä voimassa olevaa viitekorkoa sovelletaan aina seuraavien kuuden kuukauden ajan. Hyödykesidonnaiseen luottoon kyseistä rajaa sovelletaan kuitenkin vain, jos kuluttajalla on luottosopimuksen nojalla myös oikeus nostaa rahavaroja.

Kyseinen yläraja luottosopimuksen mukaiselle luoton todelliselle vuosikorolle asetettiin lakimuutoksessa, joka tuli voimaan vuonna 2013. Korkokatto on säädetty kuluttajan suojaksi, ja rajoittamaan välittäjien mahdollisuutta ottaa vastaan palkkiota. Kuluttajaluotoissa elinkeinonharjoittaja myöntää sopimuksen perusteella luoton kuluttajalle.

Uusi korkokatto

Uusia lainasopimuksia koskeva korkokatto tuli voimaan 1.9.2019. On tärkeää huomata, että uusi korkokatto koskee ainoastaan tämän ajankohdan jälkeen tehtyjä uusia lainasopimuksia, ja kaikki ennen syyskuuta tehdyt sopimukset jatkuvat vanhoilla ehdoilla. Uudesta korkokatosta seuraa, että kuluttajan nostamalle luotolle perittävää luoton korkoa ei saa sopia 20:tä prosenttia suuremmaksi. 

Uutta korkokattoa koskevaan sääntelyyn ei lueta mukaan asuntoluottoja, joiden vakuutena asunto tai muu omaisuus on. 

Varoitukset

- Vuosittaiselle korolle on laissa asetetut rajat. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]