Minilex - Lakipuhelin

Luottosopimuksen puutteelliset tiedot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajan ja luotonantajan välistä luottosopimusta ei saa solmia puutteellisin tiedoin. Luotonantajan onkin ilmoitettava kuluttajalle hyvissä ajoin ennen luottosopimuksen tekemistä tietyistä, luottosuhdetta koskevista seikoista. Luottosopimuksen ehdoista tulisi selvitä muun muassa luottomuoto, maksuvelvollisuudet sekä osapuolten muut oikeudet ja velvollisuudet, ja jos näin ei ole, on sopimuksessa puutteelliset tiedot. Kuluttujaluottosopimuksen tekijän tulee tutustua luottoehtoihin huolellisesti ja säilyttää ne epäselvyyksien välttämiseksi, ja ehdot tulee myös tarkistaa jo ennen sopimuksen allekirjoitusta, jotta sopimuksen tekijä voi varmistua ettei sopimuksessa ole puutteellisia tietoja. Suomen lain mukaan kuluttajaluottosopimus on tehtävä kirjallisesti, ja luotonsaajalle on annettava oma sopimuskappale. Lain mukaan  sopimuksesta on selvittävä 1) sopimuksen osapuolet, 2) tiedot ennen luottosopimuksen solmimista vaadittavista seikoista, 3) muut sopimusta koskevat ehdot, 4) sopimuksen peruuttamisen edellytykset, 5) sopimuksen irtisanomisen tai muun päättämisen edellytykset sekä 6) tiedot sopimukseen mahdollisesti kohdistuvien riitojen ratkaisemisesta. Jos näitä laissa määrättyjä seikkoja ei löydy luottosopimuksesta, on sopimus puutteellinen. Tämän vuoksi kuluttajan kannattaa luottoa ottaessa tarkistaa, kuka on luoton myöntäjä ja mihin sopimuksen laatija voi ottaa yhteyttä luottoa koskevissa asioissa. Monissa kaupoissa tai liikkeissä luoton myöntää usein erillinen rahoitusyhtiö, vaikka sopimus tehdäänkin paikan päällä kyseisessä liikkeessä.

Luotto tulee voida maksaa pois kokonaan tai osittain ennen sen erääntymistä, vaikka sitä ei olisi mainittu luottosopimuksessa tai sopimuksen ehdoissa. Puutteellisiksi ehdoiksi sopimuksessa luetaan jos sopimuksessa ei ole määrätty  velan erääntymistä, eli se, milloin se on maksettava takaisin sekä jos sopimuksessa ei ole eritelty sekä minkä suuruisena ja milloin velallinen voi nostaa luoton. Myös pankin perimä palkkio luoton myöntämisestä ja nostamisesta sekä muut korvaukset on sisällytettävä luottosopimuksen ehtoihin. Sellaista maksua tai korkoa, josta ei ole otettu ehtoa luottosopimukseen, ei voida periä kuluttajalta. Elinkeinonharjoittaja tai kuluttaja ei voi myöskään yksipuolisesti muuttaa luottosopimuksen ehtoja.  Edellä mainitut tiedot on saatettava kuluttajan tietoon joko kirjallista tai sähköistä muotoa noudattaen. Luotonantajan on annettava kuluttajalle myös "Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot" – lomake.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]