Minilex - Lakipuhelin

Korkokatto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Korkokatto on tuote, joka määrittelee ylärajan lainan korolle. Jos lainassa on korkokatto, korko ei nouse, vaikka yleinen korkotaso nousisi. Korkokatto on eräänlainen pankin myöntämä vakuutus, joka takaa, ettei korko nouse yli tietyn rajan. Korkokatto pienentää siis lainan ottajan riskiä, mutta pankki perii siitä lisämaksun. Korkokatot ovatkin yleensä hyvin kalliita.

Korkokatto on sidottu viitekorkoon. Luottosopimuksen mukainen luoton todellinen vuosikorko saa olla enintään viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Luoton todellista vuosikorkoa laskettaessa otetaan huomioon luoton korko sekä luoton johdosta perittävät muut luottokustannukset.

Korkokattosäännöstä ei kuitenkaan sovelleta hyödykesidonnaisiin luottoihin, ellei kuluttajalla ole myös oikeutta nostaa rahavaroja luottosopimuksen perusteella. Säännöstä ei siis sovelleta niihin hyödykesidonnaisiin luottoihin, joihin ei liity oikeutta nostaa rahavaroja. Korkokattosäännöstä ei sovelleta myöskään luottoihin, joiden määrä tai luottoraja on vähintään 2 000 euroa. Tällainen suurempi luotto voi rajautua korkokattoa koskevan säännöksen soveltamisalan ulkopuolelle vain silloin, kun luotto on sen määräisenä myös tosiasiassa kuluttajan käytettävissä.

Korkokaton sääntelyä ei siis voida kiertää esimerkiksi sillä tavalla, että luottoraja asetetaan näennäisesti vähintään 2 000 euron suuruiseksi ja kuitenkin rajoitetaan kuluttajan oikeutta käyttää luottoa jollakin sopimusehdolla, vaikka tällaiselle rajoittamiselle ei ole asianmukaista perustetta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa