Minilex - Lakipuhelin

Luottosopimus on kaksipuolisesti velvoittava sopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luottosopimus on sopimus, joka muodostuu osapuolten sopimista ehdoista ja säännöistä, jotka määrittävät luoton antamista ja takaisin maksamista. Luottosopimus on kaksipuolisesti velvoittava sopimus, eli se tyypillisesti synnyttää velvollisuuksia sekä velkojalle että velalliselle.

Ennen luottosopimuksen tekemistä luotonantajan on arvioitava velallisen tai kuluttajan luottokelpoisuus. Luottokelpoisuuden selvittämiseksi luotonantaja voi selvittää erilaisia tuloihin ja muihin taloudellisiin olosuhteisiin liittyviä seikkoja. Tarvittaessa se voi vaatia selvitystä myös veloista ja varallisuudesta sekä esimerkiksi palkka- tai verotodistuksia.

Luottosopimukseen sisältyy ehdot ensinnäkin siitä, minkä suuruisena ja milloin velallinen voi nostaa luoton. Myös pankin perimä palkkio luoton myöntämisestä ja nostamisesta sekä muut korvaukset on sisällytettävä luottosopimuksen ehtoihin. Sopimuksessa tulisi määrätä myös velan erääntyminen, eli se, milloin se on maksettava takaisin. Luotto voi erääntyä joko kerralla tai osissa. Mahdollista on, että velka erääntyy tiettynä päivänä, määräajan kuluttua luoton irtisanomisesta tai vasta velkojan sitä vaatiessa. 

Tärkeä kysymys luottosopimusta koskien on myös se, onko velallisella oikeus maksaa velka ennen eräpäivää vai ei. Mikäli kyse on kuluttajaluotosta, on kuluttajalla aina oikeus maksaa luotto ennen erääntymistä. 

Luotonantaja perii velalliselta yleensä korkoa käytössä olevalle pääomalle. Luottosopimukseen on otettava ehdot myös sovitusta korosta. Yleensä luottosopimus sisältää määräyksiä myös sellaisen tilanteen varalle, että jompikumpi osapuolista rikkoo velvollisuuksiaan. Määräykset koskevat yleensä nimenomaan velallisen sopimusrikkomuksia. Esimerkiksi velallisen maksun viivästymisen varalta sovitaan yleensä viivästyskorosta tai siitä, että velkojalla on oikeus sanoa luotto irti ennen sovittua maksuaikaa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]