Minilex - Lakipuhelin

Korkokatto vai kiinteä korko?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Korkokatto on tuote, joka määrittelee ylärajan lainan korolle. Jos lainassa on korkokatto, korko ei nouse, vaikka yleinen korkotaso nousisi. Korkokatto on eräänlainen pankin myöntämä vakuutus, joka takaa, ettei korko nouse yli tietyn rajan. Korkokatto pienentää siis lainan ottajan riskiä, mutta pankki perii siitä lisämaksun. Korkokatot ovatkin yleensä hyvin kalliita.

Vaihtuvakorkoiseen lainaan otettavan korkokaton hyvänä puolena on se, että lainan ottaja pystyy hyötymään matalistakin koroista, mutta jos viitekorko nousee korkeaksi, se ei kuitenkaan vahingoita velallista. Koron kannattavuus riippuu siitä, ovatko markkinakorot korkeita. Jos korot ovat korkealla, korkokatto voi olla hyödyllinen. Korkokatto on kuitenkin kannattava vain siinä tapauksessa, että markkinakorot ylittävät korkokaton rajan, tämä ylitys on pitkäkestoinen ja korkokaton avulla säästetyt korkomenot ylittävät korkokaton hankintahinnan. Jos taas korot pysyvät matalalla, korkokatosta ei ole juuri mitään hyötyä. Korkojen kehitystä on melko mahdotonta ennustaa pätevästi, joten sen kannattavuus perustuu lähinnä arvailuun.

Kiinteä korko on perinteisempi tapa suojautua markkinakorkojen nousulta. Lainanottajan ei tarvitse murehtia siitä, nousevatko korot, sillä korko on koko ajan sama. Korko voi olla kiinteä koko laina-ajan tai osan siitä. Kiinteä korko on yleensä kuitenkin korkeampi kuin viitekorkoon sidotun lainan korko. Lainanottaja ei myöskään hyödy mahdollisesta korkojen laskusta, kuten vaihtuvakorkoisen koron korkokattoineen ottanut lainanottaja.

Kiinteä lainakorko voidaan ottaa pankista riippuen esimerkiksi asuntolainalle viideksi tai kymmeneksi vuodeksi. Jos pankki ei tarjoa kiinteäkorkoista lainaa koko laina-ajalle, kiinteän korkojakson päätyttyä voidaan siirtyä vaihtuvakorkoiseen lainaan. Kun kiinteää lainakorkoa on maksettu sopimuksen mukainen aika, voi olla myös mahdollista sopia uudesta kiinteästä korkojaksosta.

Jos lainanottaja haluaa maksaa lainan pois ennenaikaisesti, siitä aiheutuu yleensä enemmän kustannuksia kuin viitekorkoon sidotun lainan ottajalle. Yleensä kiinteäkorkoista lainaa ei voi maksaa pois alun perin suunniteltua nopeammin ilman, että lainanottaja sopii asiasta pankin kanssa ja korvaa pankille saamatta jääneet korkotuotot. Ennenaikaisen takaisinmaksun menettelytavat kannattaakin selvittää ennen kiinteäkorkoisen lainasopimuksen tekemistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa