Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön varausmaksu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kaupassa ei puhuta yleensä käsitteellisesti varausmaksusta. Varausmaksulla viitataan usein ennakkomarkkinoinnissa oleviin asuntoihin, joiden kohdalla mahdollinen varausmaksu on kauppojen peruuntuessa palautettava. Jos kaupat toteutuvat, lasketaan maksettu varausmaksu osaksi kaupan hintaa. Kiinteistön kaupassa puhutaan useimmiten käsirahasta. Kiinteistön kaupan osalta ei ole kuitenkaan samanlaista sääntelyä käsirahan suhteen kuin asunto-osakekaupassa.

Mikäli osapuolet haluavat sopia etukäteen kiinteistön kaupan tekemisestä, asiasta tulee tehdä esisopimus maakaaren muotovaatimusten mukaisesti. Esisopimus tulee siis tehdä pääosin samoin kuin kiinteistön kauppakirja. Esisopimuksen yhteydessä voidaan sopia myös käsirahan, eli ns. varausmaksun, maksamisesta. Mikäli esisopimus on tehty lain edellyttämällä tavalla, osapuolilla on oikeus vaatia kanteella toista osapuolta tekemään kiinteistön kauppa sopimuksen mukaisesti. Osapuolella on lisäksi oikeus saada korvaus esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta. Jos kiinteistö on vastoin esisopimusta luovutettu jollekin muulle, esisopimuksessa tarkoitetulla ostajalla on oikeus saada vahingonkorvausta myyjältä.

Muulla kuin lain edellyttämällä tavalla tehty esisopimus ei sido kiinteistön kaupan tekemiseen. Siitä huolimatta kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on tällöinkin korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos epävirallisen esisopimuksen yhteydessä on maksettu käsirahaa, myyjä saa kuitata siitä edellä mainitut kustannukset, mutta hänen tulee palauttaa ylimenevä osa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]