Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön varausmaksu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kaupassa ei puhuta yleensä käsitteellisesti varausmaksusta; Varausmaksulla viitataan usein ennakkomarkkinoinnissa oleviin asuntoihin, joiden kohdalla mahdollinen varausmaksu on kauppojen peruuntuessa palautettava. Jos kaupat toteutuvat, lasketaan maksettu varausmaksu osaksi kaupan hintaa. Kiinteistön kaupassa puhutaan useimmiten esimerkiksi käsirahasta tai vakiokorvauksesta kauppaa edistävänä ’’kannustimena’’ varsinaisen varausmaksun sijaan. 

 

Käsirahan tarkoituksena on turvata ostajan ensisijaisuutta kaupan kohteeseen nähden. Kun käsiraha on ostajan toimesta suoritettu, on kohdetta pidettävä varattuna kyseiselle ostajalle. Käsirahan suuruus on sovittava ennakkoon ja maksettu käsiraha luetaan osaksi lopullista kauppahintaa, mikäli kaupat toteutuvat. Käsirahan enimmäissuuruus on neljä prosenttia, vaikkakin käsirahan käyttäminen välineenä kaupankäynnissä ei olekaan pakollista.

 

Toinen mahdollinen keino varmistaa osto-oikeutensa on sitoutua vakiokorvaukseen. Vakiokorvaustilanteissa ostaja on sitoutunut siihen, että mikäli kauppa peruuntuu hänen johdostaan, joutuu hän korvaamaan myyjälle ennalta sovitun summan. Tätä käytetään käytännössä ns. myyntiaikomuksen takauksena ja toimii samalla kannustimena ostoaikeeseen.

 

Kiinteistön kaupassa on huomioitava tietynlaiset ominaispiirteet, jotka eroavat esimerkiksi asuntokaupasta. Toisin kuin asuntokaupasta, kiinteistön kaupasta on säädetty myyjän turvaksi erilaisista kulukorvauksista, mikäli asiaankuuluva esisopimus kiinteistön kaupasta on tehty. Mikäli ostaja peruu ostoaikeensa sen jälkeen, kun esisopimus on tehty, on myyjällä oikeus saada kohtuullinen korvaus näyttöihin ja muihin kiinteistön kauppaamiseen kohdistuneista kustannuksista. Mikäli ostaja on maksanut jo käsirahan, myyjän on palautettava se siltä osin, kuin kulukorvausten maksun jälkeen summasta jää jäljelle.

 

Kiinteistön kauppaan liittyvien epäselvien tapausten ja kysymysten osalta on hyvä kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen. Me Minilexillä autamme mielellämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa