Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön osuuden myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistöstä on mahdollista myydä myös osuus, joka voi olla murto-osa eli määräosa kiinteistöstä tai sitten määräala kiinteistöstä. Määräosainen kiinteistön omistus on varsin tavallista, jolloin kiinteistö omistetaan yhteisesti eri omistajien kesken niin, että kukin omistaa määräosan kiinteistöstä, esimerkiksi murtoluvulla (¾) ilmaistavan osan. Kyseessä on kuitenkin kiinteistön yhteisomistus. Määräosa kiinteistöstä ei ole esine eli yksilöity aineellinen kohde. Kiinteistön omistaja voi myydä, vaihtaa tai lahjoittaa määräosan kiinteistöstä niin halutessaan. Yhteisomistaja ei tarvitse muiden suostumusta oman osuutensa luovuttamiseen. Kiinteistön osuus myydään samoin muotovaatimuksin kuin kokonainen kiinteistö, ja myytävää kiinteistön osuus tulee yksilöidä antamalla sille kiinteistötunnus sekä ilmoittaa määräosan suuruus murtolukuna. Jos koko kiinteistö omistetaan yksin, voi siitä halutessaan myydä määräosan, jonka suuruuden voi vapaasti sopia ostajan kanssa. Näin voidaan menetellä myös yhteisesti omistetun kiinteistön kanssa, jos kaikki omistajat yhdessä luovuttavat määräosaa ostajalle.

Kiinteistön määräala puolestaan on rajoiltaan määrätty alue kiinteistöstä, joka muodostetaan omaksi tontikseen tai tilakseen lohkomalla se kiinteistöstä. Määräala on omistuksen yksikkö koko kiinteistöstä, joten määräalan luovutus on kiinteän omaisuuden luovutus. Määräala on kuitenkin emäkiinteistö alueellinen osa. Määräalan voi luovuttaa kiinteistön omistaja tai kiinteistön yhteisomistajat yhdessä. Jos kiinteistöllä on määräosan omistaja, hän ei voi luovuttaa kiinteistöstä määräalaa. Määräosainen kiinteistön omistaja omistaa kiinteistöstä vaan murtoluvulla ilmaistun osuuden.

Kun määräalaa luovutetaan kiinteistöstä, hakee määräalan saaja lainhuudatusta määräalaan, joka puolestaan käynnistää määräalan lohkomisen omaksi, itsenäiseksi kiinteistökseen. Kiinteistöstä määräala myytäessä lohkotaan siis osa kiinteistöstä kokonaan omaksi kiinteistökseen, jolloin alkuperäinen kiinteistö pienenee.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]