Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön osan kauppakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Koko kiinteistön myymisen sijaan kiinteistöstä voidaan myydä myös määräosa tai määräala. Määräosalla tarkoitetaan laskennallista osuutta kiinteistöstä, kuten 1/2, ja määräalalla rajoiltaan määritettyä kiinteistön osaa. Kiinteistön osan kauppoihin sovelletaan samoja säännöksiä kuin koko kiinteistönkin kauppaan. Kiinteistön osan kauppakirjan on siten esimerkiksi oltava kirjallinen, osapuolten allekirjoittama ja kaupanvahvistajan vahvistama, tai vaihtoehtoisesti sen on oltava sähköisessä kaupankäyntijärjestelmässä tehty ja osapuolten samansisältöisenä hyväksymä. Lisäksi kauppakirjasta on käytävä ilmi luovutustarkoitus, kaupan osapuolet, kauppahinta ja muu vastike sekä luovutettava kiinteistö.

Kiinteistön osan kauppakirjaan liittyy erityispiirteenä luovutettavan omaisuuden tarkempi yksilöintitarve. Luovutettavana ei nimittäin ole koko kiinteistö vaan sen osa, minkä tulee tietenkin ilmetä kauppakirjasta. Määräosan osalta yksilöinti tapahtuu yleensä juuri murtolukua käyttämällä esimerkiksi maininnalla, että luovutuksen kohteena on 1/3 kiinteistöstä X. Jos kiinteistöllä on jo ennestään useampia omistajia, kannattaa yksilöinnin yksiselitteisyyteen kiinnittää huomiota. Sekaantumisia voi nimittäin tapahtua sen suhteen, onko luovutuksen kohteena 1/3 koko kiinteistöstä vai 1/3 myyjän omistamasta osuudesta. Myös määräalan kaupassa yksilöinti on äärimmäisen tärkeää, sillä määräalasta muodostetaan myöhemmin kiinteistö kauppakirjassa määriteltyjen rajojen mukaisesti. Määräalan kauppakirjassa maa-alue tuleekin yksilöidä tarkkaan. Eri yksilöintitapoja ovat esimerkiksi sanallinen määrittely sekä karttaliitteelle tehtävät merkinnät, ja usein käytetään myös näiden tapojen yhdistelmää.

Kiinteistön osan kauppakirja laaditaan siis pitkälti samaan tapaan kuin koko kiinteistön kauppakirja. Erityisesti myytävän kohteen yksilöintiin liittyy kuitenkin myös erityispiirteitä. Kiinteistöjen, ja myös niiden osien, kaupat ovat useimmille ihmisille elämän tärkeimpiä taloudellisia päätöksiä, ja sen vuoksi niihin liittyy myös suuria riskejä. Kauppakirjan laadintaan ja kaupan kohteen yksilöintiin kannattaakin ongelmien ehkäisemiseksi kiinnittää paljon huomiota, ja asiantuntijan puoleen kääntyminen on suositeltavaa. Myös lakipuhelimemme palvelee kauppakirjoihin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]