Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti perustettavan yhtiön lukuun

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuun kiinteistö myydään perustettavan osakeyhtiön lukuun toimii ostajana ennakko-ostajaksikin kutsuttu osapuoli, joka tekee kaupan omissa nimissään, mutta perustettavan yhtiön lukuun. Siihen, miten omistussuhteet sekä vastuu kiinteistökaupasta lopulta määräytyvät vaikuttaa se, milloin uusi osakeyhtiö rekisteröidään ja milloin perustamissopimus allekirjoitetaan. Vastuun jakautumiseen vaikuttaa tietenkin myös se, jos yhtiön perustamisesta tyystin luovutaan.

Mikäli vastuu yhtiön lukuun ostetusta kiinteistökaupasta ei kahdessa vuodessa siirry yhtiölle tai yhtiön perustamisesta on tätä ennen luovuttu, ostajana pidetään kauppakirjan allekirjoittanutta tai allekirjoittaneita. Tämä kahden vuoden sääntö suojaakin kiinteistön myyjää melkoisen tehokkaasti. Kun osakeyhtiö rekisteröidään, tulee siitä sen lukuun ostetun kiinteistön omistaja, jos kiinteistö on ostettu enintään vuosi ennen perustamissopimuksen allekirjoittamista. Edellä mainitussa tilanteessa kiinteistöä koskevan kauppakirjan allekirjoittajat vapautuvat henkilökohtaisesta vastuustaan kiinteistökaupan suhteen.

Kiinteistökaupasta tehdyn kauppakirjan allekirjoittajat eivät vapaudu vastuusta, jos kiinteistökauppa yhtiön lukuun on tehty ennen perustamissopimusta eikä kiinteistökauppaa ole myöhemmin yksilöity perustamissopimuksessa. Vastuusta kyseiset allekirjoittajat eivät myöskään vapaudu tilanteessa, jossa kiinteistökauppa on tehty aikaisemmin, kuin vuotta ennen perustamissopimuksen allekirjoittamista. Vaikka kiinteistön omistus ei säännönmukaisesti siirtyisikään osakeyhtiölle, voi yhtiö rekisteröinnin jälkeen hyväksyä kaupan itseään sitovaksi, jolloin siitä tulee kiinteistön omistaja ja vastuu kaupasta siirtyy yhtiölle. Tällaisessa tilanteessa kauppakirjan allekirjoittajat jäävät henkilökohtaiseen vastuuseen kaupan velvoitteista.

Kiinteistön yhtiön lukuun myyvän on kahdessa vuodessa kaupantekohetkestä pantava vireille kanne kiinteistön palauttamiseksi, mikäli hän haluaa luopua kaupasta. Myyjän onkin nostettava kanne sillä uhalla, että hän menettää oikeutensa kaupasta luopumiseen. Kiinteistöä perustettavan yhtiön lukuun myytäessä ovat purkavat sekä lykkäävät ehdot sallittuja, kuten muussakin kiinteistökaupassa.  Se, että osakeyhtiö perustetaan ja se ottaa vastatakseen kiinteistökaupasta viiden vuoden määräajassa, voi toimia tällaisena ehtona.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]