Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti ja kaupanvahvistaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön myyntiin sovelletaan maakaarta. Sen mukaan kiinteistön kauppa on tehtävä kirjallisesti sekä myyjän ja ostajan on allekirjoitettava kauppakirja. Lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kaupanvahvistaja merkitsee jokaiseen luovutuskirjaan todistuslausumansa luovutuskirjan allekirjoittamisen yhteydessä. Ilman tätä luovutus on mitätön, eikä ostajalle voida myöntää lainhuutoa kiinteistöön. Kiinteistön myynti on kuitenkin mahdollista suorittaa ilman kaupanvahvistajan läsnäoloa, mikäli se tehdään maanmittauslaitoksen ylläpitämässä sähköisessä asiointijärjestelmässä. Kaupanvahvistaja on siis pakollinen osa kiinteistön myyntiä, mikäli sitä ei suoriteta sähköisessä palvelussa. Kaupanvahvistaja perii kaupanvahvistamisesta maksun, joten sähköinen tapa on edullisempaa. 

Kiinteistön myynnissä kaupanvahvistajia voivat virkansa perusteella olla esimerkiksi maistraattien päälliköt, henkikirjoittajat, julkiset notaarit sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen maanmittausinsinöörit. Lisäksi jos kaupanvahvistajan palveluiden saatavuus sitä edellyttää, kuka tahansa henkilö, jolla on riittävä perehtyneisyys ja muut edellytykset tehtävän hoitamiseen voidaan hakemuksesta määrätä toimimaan kaupanvahvistajana. Tällöin kaupanvahvistajan määrää maanmittauslaitos.

Kaupanvahvistajan tehtävänä on vahvistaa kiinteistön myynti merkitsemällä todistus luovutuskirjaan. Kaupanvahvistajan on ennen kiinteistön myynnin vahvistamista tarkastettava luovutuskirjan allekirjoittajien henkilöllisyys sekä se, että luovutuskirja on tehty lain vaatimassa määrämuodossa.Kaupanvahvistajat toimivat virkavastuulla ja heidän toimintaansa valvoo maanmittauslaitos.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]