Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti alle verotusarvon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön verotusarvolla tarkoitetaan arvoa, joka kiinteistöllä olisi esimerkiksi lahjaveroa laskettaessa. Koska verotuksessa omaisuus arvostetaan sen käypään hintaan, kiinteistön verotusarvo on siis arvo, joka kiinteistöllä olisi vapailla markkinoilla. Kiinteistö voidaan toki myydä alle tämän arvon, mutta silloin on mahdollista, että kauppa katsotaan verotuksessa lahjaluonteiseksi kaupaksi, jolloin ostajalle voi syntyä velvollisuus suorittaa lahjaveroa.

Lahjanluonteisesta kaupasta on kyse, jos kiinteistöstä saatu vastike on enintään 75 % verotusarvosta. Tällöin verotusarvon ja ostohinnan välinen erotus katsotaan verotettavaksi lahjaksi. Omaisuuden myyntihinnan ollessa yli 75 % (75,01 % riittää), verotettavaa lahjaa ei synny.

Kiinteistö myydään yleensä alle verotusarvon, kun se halutaan siirtää lapsille. Jos lapsille syntyvä velvollisuus suorittaa lahjaveroa halutaan estää, on tärkeää, että kauppahinta on yli 75 % kiinteistön verotusarvosta. Apua verotusarvon määrittämiseen saat asianajajalta.

Ostajalle ei kuitenkaan synny velvollisuutta maksaa lahjaveroa, jos myyjällä ei ole ollut tarkoitusta antaa lahjaa. Kiinteistö voidaan siis myydä esimerkiksi erehdyksessä selvästi alle verotusarvon ilman, että kauppaa arvioitaisiin lahjanluonteisena kauppana. Olettama on kuitenkin laissa, että kyseessä on lahjanluonteinen kauppa, jos ostaja on myyjän lähisukulainen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]