Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myyjän velvollisuudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön myyjällä on useita velvollisuuksia, ja ne liittyvät pääasiassa kiinteistön huolenpitoon, riittävään tiedonantoon ostajalle sekä tarpeellisten asiakirjojen ja muun tarpeiston luovuttamiseen kaupantekohetkellä. 

Huolenpidolla tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että ennen kuin kiinteistö luovutetaan uudelle omistajalle, on myyjän vastattava kiinteistölle ominaisista huoltotöistä ja muista olennaisista huolehtimistoimenpiteistä. Mikäli myyjä laiminlyö velvollisuuttaan huolehtia kaupan kohteesta ennen kiinteistön luovutushetkeä ja aiheuttaa laiminlyönnillään vahinkoa, on uudella omistajalla oikeus saada alennusta kauppahinnasta. Tämä oikeus liittyy siihen, että myyntikohde tulisi olla luovutushetkellä siinä kunnossa, millaisessa se on ollut kaupantekohetkellä. 

Ostajalla on oikeus saada kaupan kohteesta paikkansapitäviä tietoja. Mikäli myyjä on epärehellinen antaessaan tietoja tai ei kerro kaikkea tietoa, mikä voisi vaikuttaa kaupan syntymiseen, on myyjä syyllistynyt virheeseen ja on näin ollen vastuussa. Myyjän tulisi myöskin varmistaa, että ostajalla on realistinen tieto kohteesta; mikäli myyjä huomaa, että ostaja luulee kohteesta paikkaansapitämättömiä seikkoja, tulisi nämä seikat oikaista ostajalle.

Myyjän velvollisuuksiin liittyy myöskin tarvittavien asiakirjojen antaminen ostajalle. Nämä asiakirjat tulisi antaa ostajalle jo kaupantekohetkellä. Muuta tarpeistoa, josta omistaja on velvollinen luopumaan, on avaimet. Avainten luovutuksesta voidaan kuitenkin myyjän ja ostajan kesken sopia erikseen, mikäli kiinteistön hallinta ei siirry ostajalle automaattisesti kaupantekohetkellä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]