Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön kauppa perustettavan yhtiön lukuun

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaupalla perustettavan yhtiön lukuun tarkoitetaan tilannetta, jossa kiinteistön kaupan solmii ennakko-ostaja ostajana omissa nimissään, mutta perustettavan yhtiön lukuun. Tällainen yhtiö voi olla esimerkiksi asunto-osakeyhtiö tai kiinteistöosakeyhtiö. Tämän tyyppisiä kauppoja tehdään varsinkin rakennusalalla, kun ostetaan rakennusmaata pitkän aikavälin hankkeita varten.

Kun ostetaan kiinteistö perustettavan yhtiön lukuun, syntyy eräänlainen välitila, jossa omistusoikeus kiinteistöön on ennakko-ostajalla, eikä tulevalla yhtiöllä. Laissa säädetäänkin, että jos vastuu kaupasta ei kahden vuoden kuluessa kaupan tekemisestä ole siirtynyt yhtiölle tai yhtiön perustamisesta on tätä ennen luovuttu, ostajana pidetään yhtiön puolesta kaupan tehnyttä. Tällöin kiinteistön kauppa tulee myös lopulliseksi. Kiinteistön lainhuudatusvelvollisuus alkaa heti kaupan tekemisestä (kuuden kuukauden määräaika). Jollei kirjaamisviranomaiselle eli maanmittauslaitokselle ole sanotun kahden vuoden kuluessa esitetty selvitystä kiinteistön kaupan vastuun siirtymisestä yhtiölle, lainhuuto myönnetään suoraan sille, joka on tehnyt kiinteistön kaupan omissa nimissään yhtiön lukuun.

Vastaavasti kiinteistön kaupan myyjäosapuolen on samassa kahden vuoden määräajassa nostettava kanne kiinteistön palauttamiseksi sillä uhalla, että hän menettää oikeutensa luopua kaupasta. Kyse on liittymäkohdasta osakeyhtiölakiin, jossa toiselle osapuolelle on annettu oikeus luopua ennen yhtiön rekisteröintiä tehdystä sopimuksesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]