Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön kauppa ja vaaranvastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaaranvastuulla tarkoitetaan kiinteistön vaihdantaan ja kauppaan liittyvää käsitettä, joka tarkoittaa vastuuta ennaltaodottamattomasta vaarasta, kuten esimerkiksi myrskyn, ilkivallan tai tulipalon aiheuttamista vahingoista. Vaaranvastuussa on kyse siis myyjästä ja ostajasta riippumattomasta vahingosta. Yleensä vaaranvastuu tulkitaan kaupanteon jälkeen ostajan vahingoksi, sillä myyjä ei ole teoillaan myötävaikuttanut vahingon sattumiseen ja vahinko olisi voinut kiinteistölle sattua, vaikka omistussuhteessa ei olisi muutoksia tullutkaan. Näin ei voidakaan puhua virheestä kiinteistön kaupassa, vaikka ennaltaodottamaton vahinko voikin osaltaan aiheuttaa kiinteistön arvon alenemista ja lisätä taloudellista taakkaa. 

Useimmiten vaaranvastuu ja edellä mainitut vahingot kuuluvat ostajan vastuulle. Kiinteistön kauppakirjaan onkin yleensä tapana merkitä ehto vaaranvastuun siirtymisestä kaupanteon yhteydessä tai laittaa kauppakirjaan vähintäänkin merkintä siitä, että vahinkotilanteissa toimitaan lain osoittamalla tavalla.

Mikäli kiinteistön hallinta siirtyy ostajalle kaupanteon yhteydessä, vaaranvastuu siirtyy samassa tilanteessa ostajalle. Tämä on tavallisin tilanne. Jos taas ostaja ja myyjä sopivat hallintaoikeuden luovuttamisesta kaupanteon tekemisen jälkeen, saa ostaja vaaranvastuun siinä vaiheessa, kun hän saa myös kiinteistön hallintaoikeuden itselleen.

Vaaranvastuun käsitteeseen liittyy olennaisesti kyse vakuutuksista. Kaupan osapuolten onkin huolehdittava omien vakuutusyhtiöidensä kanssa vakuutusasiat siltä osin kuntoon, että mikäli oman vaaranvastuun aikana tapahtuukin vahinko, johon vakuutusyhtiön korvausta tarvittasiin, olisi kiinteistö varmasti oikein vakuutettu. Ongelmaksi voikin joskus vaaranvastuutilanteissa tulla se, etteivät kaikki vakuutusyhtiöt salli muiden kuin kiinteistön omistajien hankkimaa vakuututa korvaustilanteissa. Tämän vuoksi epäselvissä tilanteissa kannattaakin olla yhteydessä vakuutusyhtiöön. Kuitenkin, mikäli vaaranvastuuasioissa tulee lisäkysymyksiä mieleen, kannattaa kääntyä lakipuolen ammattilaisen puheille.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]