Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön käyttöoikeuden luovutus ja arvonlisävero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistöllä tarkoitetaan arvonlisäverotuksessa maa-alaa, johon voi syntyä omistus- ja hallintaoikeus sekä rakennusta tai rakennelmaa, joka on perustettu kiinteästi maaperään ja jota ei voida helposti purkaa tai siirtää. Lisäksi kiinteistönä pidetään rakennukseen tai rakennelmaan asetettua ja siihen kiinteästi kuuluvaa osaa, jota ilman rakennus on puutteellinen, ja osaa, konetta tai laitetta, joka on asetettu pysyvästi rakennukseen ja jota ei voida siirtää tuhoamatta tai muuttamatta rakennusta tai rakennelmaa. Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttaminen on pääsäännön mukaan verotonta toimintaa.

Lain mukaan arvonlisäveroa ei suoriteta kiinteistön myynnistä, eikä maanvuokraoikeuden, huoneenvuokraoikeuden, rasiteoikeuden tai muun niihin verrattavan kiinteistöön kohdistuvan oikeuden luovuttamisesta. Näin ollen käyttöoikeuden luovuttamisesta, kuten esimerkiksi vuokraamisesta, ei pääsäännön mukaan suoriteta arvonlisäveroa. Pääsääntöön on kuitenkin laissa säädetty poikkeuksia. Esimerkiksi hotelli- ja leirintäaluetoiminnassa sekä niihin verrattavassa majoitustoiminnassa tapahtuvasta huoneiden, leirintäpaikkojen, mökkien ja muiden tilojen käyttöoikeuden luovuttamisesta suoritetaan arvonlisäveroa lain mukaan. Myös kokous-, näyttely- tai urheilutilan taikka muun sellaisen tilan käyttöoikeuden tilapäisluonteisesta luovuttamisesta suoritetaan arvonlisäveroa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vaikka kiinteistön käyttöoikeuden luovuttaminen on yleensä verotonta, voi kiinteistön omistaja hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi esimerkiksi kiinteistön vuokraamisesta, mikäli tietyt edellytykset täyttyvät.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa