Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön käyttöoikeuden luovutus ja arvonlisävero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistöllä tarkoitetaan arvonlisäverotuksessa maa-alaa, johon voi syntyä omistus- ja hallintaoikeus sekä rakennusta tai rakennelmaa, joka on perustettu kiinteästi maaperään ja jota ei voida helposti purkaa tai siirtää. Lisäksi kiinteistönä pidetään rakennukseen tai rakennelmaan asetettua ja siihen kiinteästi kuuluvaa osaa, jota ilman rakennus on puutteellinen, ja osaa, konetta tai laitetta, joka on asetettu pysyvästi rakennukseen ja jota ei voida siirtää tuhoamatta tai muuttamatta rakennusta tai rakennelmaa. Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttaminen on pääsäännön mukaan verotonta toimintaa.

Lain mukaan arvonlisäveroa ei suoriteta kiinteistön myynnistä, eikä maanvuokraoikeuden, huoneenvuokraoikeuden, rasiteoikeuden tai muun niihin verrattavan kiinteistöön kohdistuvan oikeuden luovuttamisesta. Näin ollen käyttöoikeuden luovuttamisesta, kuten esimerkiksi vuokraamisesta, ei pääsäännön mukaan suoriteta arvonlisäveroa. Pääsääntöön on kuitenkin laissa säädetty poikkeuksia. Esimerkiksi hotelli- ja leirintäaluetoiminnassa sekä niihin verrattavassa majoitustoiminnassa tapahtuvasta huoneiden, leirintäpaikkojen, mökkien ja muiden tilojen käyttöoikeuden luovuttamisesta suoritetaan arvonlisäveroa lain mukaan. Myös kokous-, näyttely- tai urheilutilan taikka muun sellaisen tilan käyttöoikeuden tilapäisluonteisesta luovuttamisesta suoritetaan arvonlisäveroa.

Vaikka kiinteistön käyttöoikeuden luovuttaminen on yleensä verotonta, voi kiinteistön omistaja hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi esimerkiksi kiinteistön vuokraamisesta, mikäli tietyt edellytykset täyttyvät.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]