Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön halkominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön halkominen tarkoittaa yhteisomisteisen kiinteistön jakamista ja erottamista omistajien osuuksien mukaisesti uusiksi, erillisiksi kiinteistöiksi. Kun halkominen on toteutunut, kiinteistön yhteisomistussuhde on purkautunut.

Jos kiinteistöllä esimerkiksi on kolme omistajaa ja kaikkien osuus eli määräosa on yksi kolmasosaa kiinteistöstä, halkomisessa kiinteistö on pyrittävä jakamaan kolmeen yhtä arvokkaaseen osaan.

Lähtökohtaisesti kiinteistö tulisi jakaa sen suuruuden mukaan kolmeen yhtä suureen osaan, jolloin kyse on tilushalkomisesta, mutta mahdollista on suorittaa halkominen myös niin, että yhtä suurien osien sijasta muodostuvien kiinteistöjen arvo on yhtä suuri. Voi siten olla mahdollista, että joku omistajista saa pienemmän alueen, mutta tuo alue on esimerkiksi sillä sijaitsevan rakennuksen takia lopulta yhtä arvokas kuin ne suuremmat alueet, joilla ei ole rakennuksia. Tällöin kyse on kokonaisarvohalkomisesta.

Halkomista voi hakea sellainen kiinteistön osuuden omistaja, jolla on omaan osuuteensa lainhuuto. Vaikka muut osuuksien omistajat vastustaisivat kiinteistön halkomista, se ei estä kiinteistön halkomista, sillä toimitus ei vaadi kaikkien osuusomistajien suostumusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]