Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ja vesiliittymä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kauppa on tehtävä tietyssä muodossa, jotta se olisi pätevä. Kauppakirjan on mesimerkiksi oltava kirjallinen, osapuolten allekirjoittama, siitä tulee ilmetä kauppahinta ja muu vastike sekä kaupan kohde ja kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa. Vaihtoehtoisesti kiinteistökauppaa voidaan tehdä myös sähköisessä kaupankäyntijärjestelmässä. Kun pakolliset muoto- ja sisältövaatimukset tulevat täytettyä, on kauppakirjan muu sisältö kuitenkin osapuolten melko vapaasti päätettävissä. Yksi tyypillinen kauppakirjassa mainittava asia on kiinteistöä koskevista liittymistä, kuten vesiliittymästä sopiminen. Vesiliittymästä sopiminen ei ole kiinteistökaupassa pakollista, mutta se on yleensä järkevää käytännön kannalta. 

Kauppakirjaan voidaan siis sisällyttää erilaisia vesiliittymää koskevia kohtia. Tavallisin näistä on maininta siitä, että vesiliittymä siirtyy kauppakirjalla ostajalle, useimmiten ilman eri korvausta. Kauppakirjassa voidaan myös sopia siitä, kuka hoitaa siirrosta ilmoittamisen liittymäsopimuksen toiselle osapuolelle. Lisäksi mahdollista on ottaa kauppakirjaan maininta vesiliittymäsopimukseen liittyvien maksujen jakaantumisesta osapuolten kesken tai siitä, että kaikki sopimukseen liittyvät maksut on hoidettu. Vesiliittymistä sopiminen kauppakirjassa on hyödyllistä muun muassa sen vuoksi, että useimmiten liittymäsopimuksen siirto tulee joka tapauksessa tehdä jonkinlaisella sopimuksella, ja kauppakirjaan otettava maininta poistaa erillisen sopimuksen tarpeen. Liittymien siirto on myös lähes kaikissa tapauksissa tarkoituksena, sillä kiinteistön myyjällä ei enää kaupan jälkeen ole tarvetta liittymälle.

Vesiliittymän siirrosta sopiminen kiinteistökaupassa on yksi sellainen asia, joka ensimmäisiä kauppojaan tekevältä henkilöltä saattaa helposti unohtua. Kiinteistön kauppaan liittyy useita muitakin tällaisia seikkoja, joiden huomioiminen kauppakirjassa ei ole pakollista, mutta joiden lisääminen sujuvoittaa kaupankäyntiä. Lisäksi tulevien ongelmien välttämiseksi tärkeää olisi myös, että kauppakirjan sanamuodot saataisiin vastaamaan osapuolten tarkoitusta mahdollisimman hyvin, jotta niitä tulkittaisiin oikein. Kiinteistökauppaa tehtäessä suositeltavaa onkin kääntyä esimerkiksi lakimiehen puoleen, jotta epätoivotuilta yllätyksiltä vältyttäisiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa