Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ja irtaimisto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistöllä ja asuinrakennuksessa oleva irtaimisto voi siirtyä kiinteistökaupan yhteydessä ostajalle, sillä kiinteistöä koskeva kauppa koskee lähtökohtaisesti myös kaikkea, joka kiinteistöön katsotaan kuuluvan ainesosana tai tarpeistona. Kiinteistön ainesosilla tarkoitetaan kaikkea mistä kiinteistö muodostuu, ja tarpeistolla puolestaan kiinteistön käyttötarkoitusta pysyvästi palvelevia esineitä. Kiinteistön ainesosia ovat näin ollen esimerkiksi kiinteistöllä sijaitsevat asuinrakennukset sekä puut ja maapohjan ainekset, ja tarpeistoa avaimet, tikkaat ja kiinteistön tarvetta varten hakatut halot. Asuinrakennukseen katsotaan tyypillisesti kuuluvan joko ainesosina tai tarpeistona muun muassa patterit, astianpesukone ja jääkaappi.

Kiinteistöön tai rakennukseen kuuluvia ainesosia ja tarpeistoa pidetään osana kiinteää omaisuutta, ja ne siirtyvät kaupassa ostajalle kiinteistön ja rakennuksen mukana, elleivät osapuolet ole erikseen sopineet toisin. Kiinteistön myyjälle voi syntyä vastuu ostajaa kohtaan, mikäli hän esimerkiksi muuton yhteydessä ottaa mukaansa asuntoon sen tarpeistona kuuluvia esineitä eikä suostu palauttamaan niitä ostajalle. Kiinteistön myyjän onkin hyvä viimeistään kiinteistöä koskevan sopimuksen tekemisen yhteydessä huomauttaa ja sopia ostajan kanssa kiinteistöllä olevista esineistä, jotka hän haluaa rajata kaupanteon ulkopuolelle. Oikeuskäytännössä kiinteistön esittelyn jälkeen mutta ennen kauppakirjan allekirjoittamista kiinteistöltä poistettua kivipatsasta ei katsottu kiinteistölle pysyvästi kuulumaan tarkoitetuksi, kiinteistön käytön kannalta tarpeelliseksi ainesosa- tai tarpeistoesineeksi, eikä myyjän näin ollen voitu katsoa olevan vastuussa patsaan pois siirtämisestä. Toisessa tapauksessa kiinteistön ostajaa ei voitu velvoittaa kiinteistölle kaupan yhteydessä jääneen saunalautan palauttamiseen myyjälle, jonka kaupantekoon kuulumattomuudesta ei ollut edellä mainitun patsaan tapaan erikseen sovittu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]