Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ennakkomaksu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos kiinteistökauppaa tehtäessä halutaan maksaa ennakkomaksu, toisin sanoen käsiraha, tulisi se tehdä lähtökohtaisesti maakaaren mukaisen esisopimuksen yhteydessä. Jotta esisopimus olisi sitova, se tulee tehdä samassa muodossa kuin kiinteistön kauppakirja eli kirjallisesti, osapuolten allekirjoittamana ja kaupanvahvistajan vahvistamana. Lisäksi esisopimuksen tulee sisältää tiedot sopimuksen tarkoituksesta, kaupan kohteesta ja sen osapuolista. Kauppahintaa tai sen muuta vastiketta ei tarvitse kuitenkaan määritellä vielä esisopimuksessa. Esisopimuksesta tulee myös ilmetä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tulee tehdä, sekä ajankohta, jolloin varsinainen kauppa tehdään.

Muotosäännösten mukainen esisopimus antaa osapuolille oikeuden kanteella vaatia toista osapuolta tekemään kaupan esisopimuksessa sovituilla ehdoilla. Osapuolella on lisäksi oikeus saada korvaus esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta. Jos kiinteistö on vastoin esisopimusta luovutettu jollekin muulle, esisopimuksessa tarkoitetulla ostajalla on oikeus saada korvaus vahingostaan myyjältä. Jos kauppa peruuntuu ostajasta johtuvasta syystä, käsiraha jää myyjälle. Mikäli peruuntuminen johtuu myyjästä, hänen tulee palauttaa käsiraha.

On kuitenkin mahdollista, että kiinteistönkaupasta maksetaan ennakkomaksu ilman virallista esisopimusta. Tällöin puhutaan ns. käsirahasopimuksesta tai käsirahakuitista. Tällainen sopimus ei ole pätevä sitouttamaan osapuolia kiinteistönkaupan tekemiseen, mutta silläkin on vaikutuksia vahingonkorvauksen osalta. Jos toinen osapuoli kieltäytyy tekemästä kauppaa muotovirheisen esisopimuksen perusteella, kieltäytyjän on korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos käsirahaa on annettu, korvaus voidaan periä vähentämällä se palautettavan käsirahan määrästä. Myyjän on muilta osin palautettava käsiraha.

Maakaaressa ei ole määrätty kiinteistöstä maksettavan käsirahan suuruutta. Yleisesti on katsottu, että sen tulee olla kohtuullinen. Oikeuskäytännössä käsirahan määräksi on vakiintunut noin 10 % kiinteistön kauppahinnasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]