Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ennakkomaksu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos kiinteistökauppaa tehtäessä halutaan maksaa ennakkomaksu, niin sanottu käsiraha, tulee ennen kauppaa tehdä muotomääräysten mukainen esisopimus kaupasta. Jotta esisopimus olisi sitova, on julkisen kaupanvahvistajan vahvistettava se ja lain säätelemiä muitakin muotomääräyksiä on noudatettava. Ellei esisopimuksessa ole noudatettu vaadittuja muotomääräyksiä tulee maksettu käsiraha palauttaa.

Lain mukaisen, sitovan esisopimuksen tulee sisältää tiedot sopimuksen tarkoituksesta, kaupan kohteesta ja osapuolista, sekä ainakin kauppahinnasta tai perusteesta, jonka perusteella kauppahinta määräytyy. Esisopimuksesta tulee myös ilmetä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tulee tehdä, sekä ajankohta, jolloin varsinainen kauppa tehdään.

Kaupasta vetäytyvä on esisopimuksen mahdollisesta pätemättömyydestä huolimatta velvollinen korvaamaan toiselle osapuolelle aiheutuneet ylimääräiset ja kohtuulliset kulut, ja jos käsiraha on maksettu, voi toinen osapuoli kuitata siitä vahinkonsa.

Maakaaressa ei ole määrätty kiinteistöstä maksettavan käsirahan suuruutta. Yleisesti on katsottu, että sen tulee olla kohtuullinen. Oikeuskäytännössä käsirahan määräksi on vakiintunut noin 10 %:a kiinteistön kauppahinnasta. Käsiraha maksetaan esisopimuksen teon yhteydessä. Kun kauppa puretaan ja esisopimus on sitova, käsiraha jää myyjälle, jos kaupan peruuntuminen johtuu ostajasta. Jos kauppa taas peruuntuu myyjän vuoksi ostaja saa maksamansa käsirahan takaisin ja lisäksi myyjän tulee maksaa ostajalle käsirahan suuruinen korvaus.

Esisopimuksen pätevyyden varmistamiseksi on sen laadinnassa usein syytä kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa