Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa alihintaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan tietenkin myydä alihintaan, jos myyjä niin haluaa tehdä. Kiinteistön todellisena arvona pidetään sen käypää arvoa, joka on arvo, johon kiinteistö arvostettaisiin esimerkiksi lahjaverotuksessa. Käypä arvo on siis konkreettisesti hinta, joka kiinteistöstä saataisiin, jos se myytäisiin vapailla markkinoilla. On hyvin yleistä, että perheenjäsenet ja muuten läheiset henkilöt myyvät toisilleen kiinteistöjä alle käyvän arvon.

Vaikka mikään ei tietenkään estä kiinteistön myymistä alihintaan, voi sillä olla kuitenkin ostajan kannalta epämieluisia seuraamuksia. Ostaja joutuu nimittäin maksamaan lahjaveroa, jos hänen maksamansa kauppahinta kiinteistöstä ei ole yli 75 % kiinteistön käyvästä arvosta. Maksettavaksi tuleva lahjavero maksetaan kiinteistön käyvän arvon ja maksetun kauppahinnan erotuksesta. Maksettavaksi tulevan lahjaveron suuruuteen vaikuttaa tietenkin lahjaveroluokka.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Jos ostaja haluaa välttää lahjaverovelvollisuuden syntymisen, on hänen huolehdittava, että hänen maksamansa ostohinta on yli 75 % kiinteistön käyvästä arvosta. Lahjaveroa ei tule tällöin ollenkaan maksettavaksi, vaikka ostajan suorittama ostohinta olisi vain yhden euron enemmän kuin vaadittava 75 % käyvästä arvosta.  Tietenkin, jos ostaja ei kykene tai halua suorittaa näin suurta vastiketta, tätä asiaa ei tarvitse pohtia niin paljon. Kuitenkin tapauksissa, joissa kiinteistön myyntihinta on sovittu lähelle 75 % rajaa käyvästä arvosta, kannattaa pohtia, että olisiko ostajan kannalta taloudellisesti parempi ratkaisu maksaa suurempi kauppahinta, jos hän näin voi estää lahjaverovelvollisuuden syntymisen.  Lahjaverovelvollisuuden syntymisen estäminen on erityisen kannattavaa, jos ostaja ja myyjä eivät ole läheistä sukua toisilleen, koska tällöin lahjaveron veroprosentti on helposti yli 20 %.

Koska kiinteistön käyvän arvon arvioiminen on kauppahinnan määrittelemisessä tärkeää, tässä asiassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa