Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupassa tarvittavat liitteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kaupassa tarvittavat liitteet vaihtelevat aina tilanteen mukaan. Kaikkia liitteitä ei siis aina tarvitse olla, vaan tilanteesta riippuen vain osa. Yleisiä kauppakirjassa tarvittavia liitteitä ovat esimerkiksi lainhuuto- ja rasitustodistukset sekä muun muassa kuntotarkastusraportti. Luettelenkin tässä yleisimpiä liitteitä.

Ensinnäkin kiinteistökaupan kauppakirja on tehtävä siihen määrämuotoon, millaiseksi maakaari sen velvoittaa. Tällainen kauppakirja on aina kaupanvahvistajan vahvistettava, jotta se on pätevä ja sen perusteella voidaan esimerkiksi hakea lainhuutoa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Liitteitä sen sijaan voivat olla esimerkiksi lainhuuto- ja rasitustodistus tai karttaliite. Maanmittauslaitos ylläpitää lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriä, josta näkee kiinteistöjen omistajat. Lainhuutotodistus on aina otettava osaksi kiinteistön kauppaa, jotta voidaan varmista siitä, että myyjällä on oikeus myydä kiinteistö. Mikäli tällaisessa tilanteessa lainhuudon haltijoita on useampia, tulee kaikkien olla mukana kaupan teko tilanteessa. Mikäli se ei ole mahdollista, voi osa haltijoista valtuuttaa myyjän kiinteistön myymiseen siihen tarkoitetulla valtakirjalla. Rasitustodistuksesta sen sijaan käy ilmi kohdistuuko kiinteistöön rasitteita. Karttaliite taas on tärkeä, jos kaupan kohteena ei olekaan kokonainen kiinteistö vaan esimerkiksi määräala kiinteistöstä. Tällöin määräala tulee merkitä karttaan ja kartta ottaa liitteeksi kauppakirjaan. Näin voidaan olla varmoja myytävästä alueesta.

Liitteinä voi myös olla esimerkiksi kuntotarkastusraportti. Sellainen kannattaa teettää, mikäli kiinteistöllä on rakennuksia. Sillä on merkitystä esimerkiksi myyjän tiedonantovelvollisuuden arvioinnin kannalta. Tällöin ostaja on varmasti saanut tiedon kaikista talon kuntoon liittyvistä seikoista. Muita liitteitä voivat myös olla maanvuokrasopimukset ja hallinnanjakosopimukset. Samoin kaikki muut asiakirjat, joilla voi olla merkitystä kaupan kannalta. Ei siis ole olemassa mitään kattavaa luetteloa liitteistä, vaan liitteiksi otetaan kaikki tarpeellinen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa