Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistusoikeuden luovutuksesta tulee maksaa varainsiirtoveroa. Ostajan tai muun luovutuksensaajan tulee oma-aloitteisesti suorittaa maksu verohallinnon tilille ja tämä tulee tehdä ennen lainhuudon hakemista. Varainsiirtoveron maksusta on kuitenkin vapautettu ensiasunnon ostaja tietyin edellytyksin.

Lainhuutoa tulee hakea kuuden kuukauden kuluessa luovutussopimuksen tekemisestä ja sitä haetaan Maanmittauslaitokselta. Hakemuksen yhteydessä tulee esittää kuitti varainsiirtoveron suorittamisesta. Lainhuuto on syytä hakea ajoissa, sillä myöhästyminen aiheuttaa varainsiirtoveron korotuksen. 

Kiinteistön kaupassa voi myös tulla kyseeseen luovutusvoittoverotus. Myyjä on velvollinen maksamaan luovutusvoittoveroa, mikäli hän saa kiinteistökaupassa voittoa. Luovutusvoitto lasketaan vähentämällä luovutushinnasta omaisuuden hankintamenon poistamatta olevan osan ja voiton hankkimisesta olleiden menojen yhteismäärä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää hankintameno-olettamaa.

Luovutusvoittoveroa ei kuitenkaan tarvitse maksaa, mikäli myyjä on omistanut sellaisen rakennuksen tai sen osan, jota hän on vähintään kahden vuoden ajan yhtäjaksoisesti käyttänyt omana tai perheen vakituisena asuntona. Näin ollen luovutusvoittovero tulee maksaa lähtökohtaisesti tilanteissa, joissa myyjä on lähtenyt myymään asuntoa ennen kahden vuoden määräajan kulumista tai kiinteistöä ja sillä sijaitsevaa rakennusta ei olla ylipäätänsä käytetty myyjän omaan asumistarkoitukseen.

Kiinteistökauppaa koskevissa verotuksellisissa kysymyksissä kannattaa ottaa vielä erikseen yhteyttä Minilexin lakimiehiin.

   

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa