Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistusoikeuden luovutuksesta tulee maksaa varainsiirtoveroa. Ostajan tai muun luovutuksensaajan tulee oma-aloitteisesti suorittaa maksu verohallinnon tilille ja tämä tulee tehdä ennen lainhuudon hakemista. Varainsiirtovero on kiinteistöjen osalta 4 % kauppahinnasta. Varainsiirtoveron maksusta on kuitenkin vapautettu tietyt tahot, kuten nuoret ensiasunnon ostajat. Lainhuutoa tulee hakea 6 kuukauden kuluessa luovutussopimuksen tekemisestä Maanmittauslaitokselta. Hakemuksen yhteydessä tulee esittää kuitti varainsiirtoveron suorittamisesta. Lainhuuto on syytä hakea ajoissa, sillä myöhästyminen aiheuttaa varainsiirtoveron korotuksen. 

Kiinteistön kaupassa voi myös tulla kyseeseen luovutusvoittoverotus. Myyjä on velvollinen maksamaan luovutusvoittoveroa, mikäli hän saa kiinteistökaupassa voittoa. Luovutusvoitto lasketaan vähentämällä luovutushinnasta omaisuuden hankintamenon poistamatta olevan osan ja voiton hankkimisesta olleiden menojen yhteismäärä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää hankintameno-olettamaa. Luovutusvoittoveroa ei kuitenkaan tarvitse maksaa, mikäli myyjä on omistanut sellaisen rakennuksen tai sen osan, jota hän on vähintään kahden vuoden ajan yhtäjaksoisesti käyttänyt omana tai perheen vakituisena asuntona. Näin ollen luovutusvoittovero tulee maksaa lähtökohtaisesti tilanteissa, joissa myyjä on lähtenyt myymään asuntoa ennen kahden vuoden määräajan kulumista tai kiinteistöä ja sillä sijaitsevaa rakennusta ei olla ylipäätänsä käytetty myyjän omaan asumistarkoitukseen. Luovutusvoitoista maksetaan veroa pääomatulojen veroprosentin mukaan eli 30 % ja 30 000 euron ylittävältä osalta 34 %.

Kiinteistöveron maksaminen siirtyy kiinteistön omistajalle. Veron maksaa se, joka omistaa kiinteistön vuoden alussa. Kiinteistöveroprosentit vaihtelevat kiinteistön kohteen ja muodon sekä kunnan mukaan ja ne päätetään vuosittain kuntien toimesta noin 0,4-6 % väliltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]