Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan sopimusvapaus ja muotosäännökset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön luovutuksista merkittävin ja yleisin on kiinteistön kauppa. Kiinteistökauppa on yksityisoikeudellinen sopimus, joten lähtökohtana siinä on sopimusvapaus. Sopimusvapautta on kuitenkin tietyissä tilanteissa rajoitettu muun muassa julkisuuden, luotettavuuden ja sivullisten suojan vuoksi. 

Kiinteistön kaupalle on tyypillistä tarkat muotosäännökset ja kaupan yksilöllisyys verrattuna esimerkiksi irtaimen kauppaan. Kiinteistön kauppa on pätemätön, mikäli tarkkoja muotosäännöksiä ei ole noudatettu. Yksi keskeisistä varsinaisista muotosäännöksistä on kiinteistönkaupan kauppakirjan muoto: se tulee tehdä kirjallisesti, osapuolten tai heidän edustajiensa allekirjoittamana sekä kaupanvahvistajan vahvistamana. Vaihtoehtoisesti kaupan voi tehdä sähköisessä kaupankäyntijärjestelmässä. Kauppakirjasta on aina käytävä ilmi ainakin luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, myyjä ja ostaja sekä kauppahinta ja muu vastike.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Kauppaa koskevia säännöksiä sovelletaan myös määräosan ja määräalan sekä yhteisen alueen ja yhteisalueosuuden luovutuksiin. Tärkeimmät konkreettiset kaupan kohteena olevat kiinteistöt ovat tilat ja tontit. Määräosat liittyvät kiinteistön yhteisomistukseen ja ne tarkoittavat tietyn murtoluvun osoittamaa osuutta kiinteistöstä. Määräala puolestaan on rajoiltaan määrätty alue kiinteistöstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa