Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan rekisteröinti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupassa kiinteistö vaihtaa omistajaa, ja tämä uusi omistusoikeus tulee kirjata kiinteistörekisterijärjestelmän lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Rekisteröinti turvaa kiinteistön omistajan oikeuksia sekä myös sivullisten etuja. Rekisteröintijärjestelmä on julkinen, eli kiinteistöjä koskevat oikeudet ja rasitukset ovat ajantasaisesti kaikkien saatavilla, mikä helpottaa oikeustointen tekemistä sekä erilaisten hankkeiden valmistelua ja valvontaa tuomioistuin- ja viranomaistoiminnassa. Kiinteistörekisterilain mukaan kiinteistörekisteriä pidetään kaikista kiinteistöistä ja muista maa- ja vesialueiden rekisteriyksiköistä. Muun muassa tilat, tontit, yhteiset alueet, valtion metsämaat ja erilaiset yleisiin tarpeisiin erotetut alueet merkitään kiinteistöinä kiinteistörekisteriin. Maanmittauslaitos ylläpitää kiinteistörekisteriä. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri kuuluu kiinteistötietojärjestelmään. Lainhuutotodistuksesta käy ilmi kiinteistön omistusoikeus.

Ostajalla on velvollisuus kirjata oikeutensa kiinteistöön lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin kiinteistökaupan jälkeen. Lainhuudolla kiinteistön uusi omistaja merkitään julkiseen rekisteriin kiinteistön omistajaksi. Kirjaamisviranomaiselle eli Maanmittauslaitokselle tulee toimittaa hakemus lainhuudosta mielellään mahdollisimman pian kiinteistön kauppakirjan vahvistamisesta. Kirjaamalla lainhuuto rekisteriin ostaja turvaa oikeutensa kiinteistöön paremmin. Sähköisessä kaupankäyntijärjestelmässä kiinteistön lainhuudatus toteutetaan samalla ilman eri hakemusta. Lainhuudon kirjaamisen yhteydessä kiinteistöstä tulee aina suorittaa myös varainsiirtovero. Lainhuudon hakemisessa on kuuden kuukauden määräaika, jota tulee noudattaa ja se alkaa kulua kiinteistön kauppakirjan tekohetkestä lukien. Jos lainhuutoa ei haeta määräajassa, voidaan maksettavan varainsiirtoveron määrää korottaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]