Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan purku vai hinnanalennus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos kiinteistössä todetaan virhe kaupan jälkeen, voi kyseeseen tulla virheen olennaisuuden mukaan joko kaupan purku tai hinnanalennus. Kiinteistön kauppa voidaan purkaa, jos kiinteistössä on merkittävä ja olennainen virhe. Arvioinnissa voidaan antaa merkitystä paitsi virheen korjaamisen aiheuttamille kustannuksille, myös sille voidaanko korjaus tehdä kohtuullisessa ajassa. Jos virhe ei ole merkittävä ja voidaan korjata kohtuullisessa ajassa, kyseeseen voi tulla hinnanalennus. Kaupan purku on aina viimesijainen vaihtoehto hinnanalennukseen nähden.

Kiinteistökaupassa kaupan purkuun oikeutettavan korjauskustannusten määräksi on yleensä oikeuskäytännössä katsottu noin 30-40 prosenttia kauppahinnasta. Usein arvioinnissa on punnittu sitä, onko virhe niin olennainen, että kauppa olisi jäänyt kokonaan tekemättä, jos virhe olisi ollut ostajan tiedossa. Merkitystä voidaan antaa myös sille, soveltuuko kiinteistö siihen käyttötarkoitukseen, johon se on myyty. Virheen merkityksellisyyttä arvioitaessa huomio on kiinnitettävä siihen, mikä on virheperusteiden merkitys kokonaisuutena arvioiden ostajalle kyseisessä kaupassa.

Jos kaupan purun ehdot eivät täyty, ostajalla voi kuitenkin olla oikeus hinnanalennukseen. Hinnanalennuksella kohteen hinta asetetaan sille tasolle, jolla se olisi ollut, jos virhe olisi ollut tiedossa jo kauppaa tehtäessä. Aivan pieniin virheisiin, etenkin jos ne olisivat olleet ostajan havaittavissa helposti jo ennen kiinteistön kauppaa, ostaja ei voi vedota. Siinä tapauksessa että virheellä on merkitystä asumismukavuuteen voi kuitenkin korjauskustannuksiltaan pienikin virhe oikeuttaa hinnanalennukseen. Kiinteistöjen kohdalla ongelmana on usein kiinteistöjen korostettu yksilöllisyys, joka aiheuttaa sen, että kiinteistön arvoa ja mahdollista hinnanalennusta harkittaessa joudutaan tyytymään usein karkeisiin arvioihin.

Yleensä ostaja voi vedota yksityishenkilöiden välisessä kiinteistön kaupassa virheeseen viiden vuoden ajan kaupan teosta. Joissakin tapauksissa virheeseen on mahdollista vedota vieläkin pidemmän ajan kuluttua. Jos ostaja haluaa vedota virheeseen, hänen on tehtävä kohtuullisessa ajassa virheen huomaamisesta reklamaatio myyjälle. Kiinteistökaupan purku ja hinnanlennus ovat usein vaikeita asioita, joissa joudutaan huomioimaan monia eri asioita. Yleensä kannattaakin ottaa yhteyttä lakimieheen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]