Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan purku tai hinnanalennus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hinnanalennusta ja kiinteistökaupan purkua voidaan käyttää, jos kaupan kohteena ollut kiinteistö ei vastaa sovittua tai jos sitä ei voida käyttää sovitulla tavalla. Käytännössä yleensä vain ostaja vetoaa näihin oikeuskeinoihin, vaikka myyjä voi tietenkin vaatia kaupan purkua ostajan viivästyksestä johtuen. Kummankin oikeussuojakeinon ohella voi vaatia lisäksi vahingonkorvausta. Hinnanalennus on aina ensisijainen oikeussuojakeino ennen kaupan purkamista, koska kiinteistönkauppa puretaan vasta, jos hinnanalennus ja vahingonkorvaus eivät voi tulla kyseeseen. Kiinteistökaupan purkamiselle on siis suurempi kynnys.

Kiinteistökaupan virheen olennaisuus vaikuttaa siihen, että saadaanko kauppa purkaa. Kaupan purkaminen on nimittäin mahdollista vain, jos virhe on olennainen. Olennainen virhe on ainakin kyseessä, jos myyjä ei omista myymäänsä kiinteistöä. Tällöin hinnanalennus ei voi edes tulla kysymykseen.

Vaikeaselkoisempia ovat kuitenkin tilanteet, joissa kiinteistö ei osin vastaa sovittua. Koska virheen pitää olla olennainen, ei pieni sovitusta poikkeaminen oikeuta kaupan purkamiseen. Pienikin virhe voi olla kuitenkin niin olennainen, että se estää kiinteistön käyttämisen ostajan aikomalla tavalla. Tällöin voi olla mahdollista, että hinnanalennus ei ole riittävä oikeussuojakeino.

Hinnanalennus tulee siis kyseeseen tilanteissa, joissa virhe ei ole olennainen. Tämmöisiä virheitä ovat esimerkiksi virheet, jotka eivät estä kiinteistön käyttöä aiotulla tavalla, mutta tästä huolimatta laskevat kiinteistön arvoa.

Virheen olennaisuuden arviointi on aina tapauskohtaista arviointia, minkä vuoksi on mahdotonta listata tilanteita, joissa kiinteistön ostaja on oikeutettu vain hinnanalennukseen ja mahdolliseen vahingonkorvaukseen kaupan purkamisen sijasta. Ostajan ei tietenkään ole pakko vaatia kaupan purkua, vaikka hän olisi oikeutettu siihen. Yleensä purkamisen vaatiminen on kuitenkin ostajan intressin mukaista.

Konkreettisessa tilanteessa kannattaa aina kysyä neuvoa lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa