Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan myyntivoiton verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupan myyntivoitto on luonnolliselle henkilölle veronalaista pääomatuloa, ellei sitä ole erikseen laissa säädetty verovapaaksi. Esimerkiksi oman vakituisen asunnon myyntivoitto on tiettyjen edellytysten täyttyessä verovapaata.

Myyntivoitto verotetaan siis pääomatulojen veroprosentin mukaan. Myyntivoiton verotukseen vaikuttaa siis luonnollisella henkilöllä tämän muut pääomatulolajin tulot. Pääomatuloja verokanta on Suomessa 30 % ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 %.

Myyntivoittoa syntyy, kun myyntihinta on korkeampi kuin kiinteistön poistamatta olevan hankintamenon ja myynnistä aiheutuvien kustannuksien summa. Myyntivoitto lasketaan siis myyntihinnan ja hankintamenojen erotuksesta. Kaikkien muiden kuin yhteisön tai avoimen yhtiön taikka kommandiittiyhtiön myyntihinnasta vähennetään kuitenkin aina vähintään 20 %, vaikka todellisuudessa hankintahinta ja myyntikulut eivät muodostaisi näin suurta summaa.

Luonnollinen henkilö ja kotimainen kuolinpesä saavat käyttää myös hankintameno-olettamaa, jos hankintahintaa ei tiedetä tai jos hankintameno-olettaman käyttäminen on edullisempaa verotuksellisesti. Hankintameno-olettama on aina vähintään 20 % kiinteistön myyntihinnasta. Mahdollisuutena on myös käyttää 40 % hankintameno-olettamaa, jos kiinteistö on omistettu vähintään 10 vuotta yhtäjaksoisesti. Hankintameno-olettamaa voidaan siis käyttää keinona minimoida maksettava vero. Lisää aiheesta löydät useista muista artikkeleistamme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]