Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan julkisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kauppa on julkinen, eli siitä kirjataan tiedot julkiseen kiinteistörekisteriin. Kiinteistön omistusoikeudet, ja siten kiinteistön kauppa, jolla omistusoikeus siirretään, on rekisteröitävä julkiseen rekisteröintijärjestelmään. Kiinteistöllä tarkoitetaan rakennettua tai rakentamatonta aluetta taikka sen osaa, joka merkitään kiinteistörekisteriin. Kiinteistöosakkeiden ja asunto-osakkeiden tiedot eivät ole yhtä laajasti julkisia kuin kiinteistön tiedot. Kiinteistön omistusoikeuksista, kiinnityksistä, kiinteistöön kohdistuvista erityisistä oikeuksista ja rasitteista voi kuka tahansa saada tietoja. Kiinteistön kaupan julkisuuden takana on julkisuusperiaate, jonka mukaan sivullisen tai kiinteistön ostoa harkitsevan on saatava kiinteistöä koskevia tietoja rekisteristä, joka on julkinen. Kiinteistörekisterijärjestelmään merkitään kiinteistön sijaintikunta, kuntanumero sekä muun muassa rekisteröimisajankohta, pinta-ala, laatu ja rasitteet. Kiinteistötietojärjestelmän tietojen julkisuudesta säädetään viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa eli julkisuuslaissa.

Kiinteistön kaupassa kiinteistön omistusoikeus siirtyy kiinteistön ostajalle, jolloin tämä omistusoikeuden saanto tulee kirjata lainhuudatuksella lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Tämä toimenpide saattaa kaupan myötä saadun omistusoikeuden julkiseksi. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin kirjataan siis kiinteistöön kohdistuvat oikeudet. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin kirjatut tiedot ovat julkisia ja merkinnät osoittavat kiinteistön kaupan tapahtuneen. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin julkisuuden tarkoituksena (ja täten kiinteistön kaupan julkisuuden tarkoituksena) on suojata ostajaa ja näyttää luotettavasti, kenellä on kiinteistöön omistusoikeus. Julkisuus auttaa myös kiinteistön kaupan ulkopuolisia eli sivullisia selvittämään, onko kiinteistön myyjällä omistusoikeus ja siten oikeus myydä kiinteistö eteenpäin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]