Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistöjen vaihto oikeustoimena


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kiinteistön vaihdossa molemmat osapuolet luovuttavat kiinteistön. Vaihto ei siis ole kyseessä jos toinen osapuoli luovuttaa esimerkiksi asunto-osakkeen ja toinen kiinteistön. Pääasia, että vaihdossa on kyse nimenomaan kiinteistöjen luovutuksesta. Vaikka tyypillisesti vaihdon yhteydessä annetaan välirahaa, sillä ei ole merkitystä sen kannalta, arvioidaanko luovutusta vaihtona.

Vaihto on vastikkeellinen luovutus ja siinä noudatetaan maakaaren säännöksiä. Tällöin on otettava huomioon se, että vaihdossa molemmat osapuolet ovat sekä kiinteistön luovuttajia, että kiinteistön luovutuksen saajia. Näin ollen myös vaihdossa soveltuvat ostajan ja myyjän velvollisuudet, esimerkiksi selonottovelvollisuus. 

Niin kuin normaalissa kiinteistön kaupassa, myös vaihdossa tarvitaan kaupanvahvistajaa. Sähköisesti toimitetussa vaihdossa ei kuitenkaan kaupanvahvistajaa tarvita. Vaihdossa saadulle kiinteistölle on myös haettava lainhuutoa normaalisti. Koska vaihdossa tapahtuu kaksi luovutusta, on tällöin vaihdon kummankin osapuolen myös maksettava varainsiirtoveroa.

Kiinteistön vaihtoon liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä lakimiehiimme.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa