Minilex - Lakipuhelin

Käyttöoikeuden luovutus kiinteistön kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tavallisesti kiinteistönkaupassa luovutetaan täysi omistusoikeus kiinteistöön, johon sisältyy myös käyttöoikeus. Usein sekä omistus- että käyttöoikeus siirtyvät samanaikaisesti, mutta tästä voidaan sopia myös toisin. On kuitenkin mahdollista, että kaupan kohteena on vain käyttöoikeus kiinteistöön tai johonkin sen osaan. Maakaaren kiinteistön luovutusta koskevia säädöksiä sovelletaan monin osin myös silloin, kun on kyse vuokraoikeuden tai muun toisen maa- tai vesialueeseen kohdistuvan käyttöoikeuden luovutuksesta, jos alueella on tai sille saadaan sopimuksen mukaan rakentaa oikeudenhaltijalle kuuluva rakennus tai muu kiinteä rakennelma.

Jos käyttöoikeuden siirto on kirjattava, käyttöoikeuden luovutussopimus on tehtävä kirjallisesti ja siihen on kirjattava ainakin luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, sopimusosapuolet sekä kauppahinta ja muu vastike. Käyttöoikeuden luovutussopimus on tehtävä muulloinkin kirjallisesti toisen osapuolen niin vaatiessa. Luovutussopimus voidaan tehdä lisäksi sähköisesti kiinteistönkauppaa vastaavalla tavalla.

Käyttöoikeuden luovutusta koskee myös osaltaan kirjaamisvelvoite. Maanvuokraoikeuden ja muun toisen maahan kohdistuvan määräaikaisen käyttöoikeuden haltija on velvollinen hakemaan oikeutensa kirjaamista, jos oikeus saadaan siirtää kolmannelle kiinteistön omistajaa kuulematta, ja jos alueella on tai sille saadaan sopimuksen mukaan rakentaa oikeudenhaltijalle kuuluvia rakennuksia tai laitteita. Kirjaamista on haettava, kun käyttöoikeus on perustettu tai kun oikeudenhaltija on saanut käyttöoikeuden luovutuksen tai muun saannon perusteella.

On myös mahdollista, että kiinteistön kaupassa myyjä ja ostaja sopivat myyjän käyttöoikeudesta kiinteistöön. Tällöin käyttöoikeuden laajuus on tarpeen määritellä kauppasopimuksessa tarkoin, jotta vältytään epäselvyyksiltä ja riidoilta vastaisuudessa. Myyjän käyttöoikeus kiinteistöön voidaan kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin erityisenä oikeutena, jolloin se saa suojaa kiinteistön tulevilta luovutuksensaajilta.

Kiinteistön käyttöoikeuden sääntely vaihtelee jonkun verran sen mukaan, millaisesta kohteesta on kyse, millainen käyttöoikeus on kyseessä ja miten asiasta on sovittu. Esimerkiksi metsää ja sen käyttöoikeutta koskee oma sääntelynsä. Soveltuva sääntely kannattaakin aina tarkistaa tapauskohtaisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]