Minilex - Lakipuhelin

Käyttöoikeuden luovutus kiinteistön kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Silloin kun kiinteistön kaupassa myydään käyttöoikeus kiinteistöön, tarvitaan selvitys maanvuokrasopimuksesta, kiinteistörekisteriasiakirjat sekä rasitustodistus kiinteistöstä ja vuokraoikeudesta. Käyttöoikeus kiinteistöön tarkoittaa kiinteistön vuokraoikeutta ja omistusoikeutta kiinteistöllä olevaan rakennukseen. Kiinteistön käyttöoikeuden kaupassa siirretään käyttöoikeus ja luovutetaan omistusoikeus kiinteistöllä olevaan rakennukseen ostajalle.

Maanvuokrasopimuksesta, kiinteistörekisteriasiakirjoista ja rasitustodistuksesta käy ilmi vuokra-aika, vuokran määräytyminen ja erityinen oikeus kiinteistöön, joka kirjataan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Käyttöoikeus kiinteistöön ja sillä sijaitseviin rakennuksiin on kiinteän ja irtaimen omaisuuden välimuoto. Tällainen kauppa tulee tehdä kirjallisessa muodossa. Kaupan kohteena on vuokraoikeus kiinteistöön ja rakennukset, jotka kuuluvat kaupan perusteella kiinteistön vuokralaiselle. Kauppakirjassa voi olla tarpeen ilmoittaa vuokranantaja ja vuokra-aika, mutta kiinteistön kaupan määrämuotovaatimuksia ei käyttöoikeuden kaupan tarvitse täyttää. Käyttöoikeus kiinteistöön tulee kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin erityisenä oikeutena.                                                                    

On myös mahdollista, että kiinteistön kaupassa myyjä ja ostaja sopivat myyjän käyttöoikeudesta kiinteistöön. Käyttöoikeuden laajuus on tarpeen määritellä kauppasopimuksessa tarkoin, jotta vältytään epäselvyyksiltä ja riidoilta vastaisuudessa. Myyjän käyttöoikeus kiinteistöön voidaan kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin erityisenä oikeutena, jolloin se saa suojaa kiinteistön tulevilta luovutuksensaajilta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa