- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Osakassopimuksissa sovitaan yhtiön toiminnasta ja osakkeenomistajien välisistä suhteista sekä heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, minkä vuoksi sitä voidaan kutsua yhtiön toiminnan selkärangaksi. Osakassopimuksella hallinnoidaan yhtiötä ja määrätään esimerkiksi yhtiön mahdollisten työntekijöiden työsopimusten ehdoista. Työpanoksen lisäksi yhtiön liitännäistahot saattavat omistaa yhtiön liiketoiminnan kannalta elintärkeitä immateriaalioikeuksia, joista on myös tärkeää sopia osakassopimuksessa.
Mistä immateriaalioikeuksien luovutuksessa on oikein kyse? Varsinkin pienissä yhtiöissä yrittäjäosakkaiden työpanoksen lisäksi heidän luovuutensa ja tietotaitonsa muodostavat yhtiön toiminnan ytimen. Yhtiön liiketoiminnassa käytetään hyväksi yrittäjäosakkaan keksintöä tai muuta teknologista oivallusta, joka saattaakin muodostaa suuren osan aloittelevan yrityksen arvosta. Varsinkin teknologiasektorin yhtiöissä menestys perustuu pitkälti aineettomien oikeuksien tuomaan etulyöntiasemaan.
Immateriaalioikeuksien siirtymisestä on siis erittäin tärkeää sopia tarkasti osakassopimuksessa. Immateriaalioikeuksien siirrossa pyritään pohjimmiltaan molempia hyödyttävään yhteistyöhön; yhtiö saa rajoittamattomaan käyttöönsä osakkaan kaupallisesti hyödynnettävissä olevan teknisen ratkaisun ja oikeuden luovuttava osakas saa vastineeksi korvauksen tai lisäosuuden yhtiöstä.
Immateriaalioikeuksien siirto tapahtuu yleensä kokonaisluovutuksena, jonka seurauksena yhtiö saa käyttöönsä rajoittamattomat oikeudet kyseessä olevaan tekniseen ratkaisuun. Tästä sopiminen voi kuitenkin olla yhtiötä perustettaessa toissijaista, kun immateriaalioikeuden arvoa on vielä vaikea mitata. Toisaalta perusteellinen sopiminen olisi ensisijaisen tärkeää riita- tai muutostilanteita silmällä pitäen. Immateriaalioikeuksista sovitaan yleensä kokonaisvaltaisesti viimeistään pääomasijoittajan osakassopimuksessa, jonka ohessa tarkastetaan myös yleensä työsopimusten ehdot aineettomien oikeuksien siirrosta.
Immateriaalioikeuksien siirtoon liittyy paljon epävarmuustekijöitä, sillä oikeuksien arvostaminen on vaikeaa, eikä aina ole selvää, kenelle oikeudet kuuluvat. Epävarmoja tilanteita silmällä pitäen joissain osakassopimuksissa on klausuuli, jossa immateriaalioikeuksien arvo sidotaan yhtiön arvonnousuun, jolloin oikeudet luovuttanut osakas saa asiallisen korvauksen luovutuksestaan.
Kaiken kaikkiaan immateriaalioikeuksiin liittyy sovittelumahdollisuus, jos niistä saatu vastike on liian pieni ja toisaalta yhtiön toiminta muuttuu epävarmaksi, jos oikeuksien luovuttaja kasvattaa omistusosuuttaan suhteettomasti yhtiön arvon noustessa. Sopimuksen suunnittelussa kannattaakin kysyä neuvoa asiantuntevalta lakimieheltä.
Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.