Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimuksen sitovuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimukseen sovelletaan sopimusoikeuden yleisiä periaatteita, joista tärkeimpinä voidaan mainita sopimusvapauden ja sopimussitovuuden periaate. Tämä tarkoittaa, että osakassopimus on lähtökohtaisesti osapuolia sitova. Sopimukseen liittyminen on vapaaehtoista, mutta osapuolten tulee olla oikeustoimikelpoisia eikä heidän toimintakelpoisuuttaan saa olla rajoitettu. Sopimusvapauden periaate ei ole kuitenkaan rajoittamaton, vaan osakeyhtiölain rajoitukset ovat olemassa yleensä velkojan suojaksi. Sopimusvapautta rajoittavat myös muuan muassa  hyvän tavan vastaisuus. Osakassopimus on siis vapaamuotoinen, luottamuksellinen asiakirja, joka sitoo vain sen osapuolia. Osakassopimuksen osapuoliksi kannattaa ottaa yleensä kaikki osakkeenomistajat sekä itse yhtiö, koska jos yhtiö ei ole sopimuksen osapuolena, ei osakassopimus sido tätä. Kun yhtiö on osapuolena, sopimusrikkomusvaateita voidaan mahdollisesti esittää myös yhtiölle sopimusrikkomuksen tapahtuessa. Osakassopimuksissa sopimusrikkomuksen tapahtuessa aiheutuu tästä vahingonkorvausvastuu rikkojalle.

Toisinaan sopimus ei sido sen laatijia sopimuksen pätemättömyyden takia. Sopimus voi olla pätemätön oikeustoimilain klassisten pätemättömyysperustein. Tällöin sopimuspuolen on vedottava pätemättömyyteen. Osakassopimuksen sitovuus ei myöskään ole ehdotonta. Toisinaan sopimus voi jäädä täyttämättä esimerkiksi ylivoimaisen esteen takia, ja tällöin vahingonkorvausvastuuta ei voida vaatia. Tosin osakassopimuksissa tällaista tilannetta ei yleensä pääse syntymään. Poikkeuksena osakassopimuksen sitovuudesta on yhtiön uuden osakkeenomistajan rooli. Sopimus ei automaattisesti sido uutta osakkeenomistajaa yhtiössä, ellei osakassopimusta muuteta kaikkien osakkeenomistajien yhteisestä sopimuksesta.

Osakassopimusta laatiessa tulee olla tarkkana, sillä osakassopimuksen voi laatia lähtökohtaisesti vain kerran. Solmimisen jälkeen sopimuksen olennainen muuttaminen onnistuu pääsääntöisesti vain yksimielisesti muiden osakkaiden kanssa, ja mikäli muuttaminen ei onnistu ja sopimuksesta on pakko irtautua esimerkiksi sen vahingollisuuden vuoksi, on ainoa vaihtoehto omasta osakeomistuksesta luopuminen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]