Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimuksen sopimussakko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimuksen ehtojen tehostamiseksi sopimuksen osaksi otetaan yleensä nimenomainen vakiomääräinen sopimussakkolauseke, jolla halutaan taata sopimuksen vakaus ja ennaltaehkäistä sopimusrikkomuksia. Sopimussakko pannaan täytäntöön yleensä silloin, kun osakassopimukseen sitoutunut henkilö rikkoo sopimuksen ehtoa tai käyttäytyy vastoin sopimuksessa määrättyä. Periaatteessa sopimussakko voi koitua maksettavaksi pienestäkin osakassopimusehtojen loukkaamisesta.

Sopimussakkolausekkeen eduksi on katsottava sen läpinäkyvyys kaikille osakassopimuksen osapuolille. Sopimussakko määritellään yleensä kiinteäksi summaksi, joka suoritetaan yleensä osakassopimuksen muille osapuolille tai yhtiölle. Sopimussakkolauseke on tehokkuutensa vuoksi oiva keino varmistaa sopimuksen tasapaino. Esimerkiksi vahingonkorvaus edellyttää aina sitä, että jollekin taholle koitunut vahinko on selvässä yhteydessä vahingonaiheuttajan menettelyyn, ja tämä vahinko pystytään näyttämään toteen. Tämä altistaa asianomaiset henkilöt raskaille vahingonkorvausprosesseille, joissa kiistellään itse vahingosta ja sen määrästä. Erityisellä sopimussakkolausekkeella toiminta on huomattavasti ennakoitavampaa ja suoraviivaisempaa.

Osakassopimuksen rikkomisesta aiheutuva sopimussakko määräytyy siis erilaisin perustein kuin esimerkiksi osakkeenomistajan vahingonkorvaus. Tämän lisäksi sopimussakkolauseke tulee erottaa osakassopimuksen ehdosta, jonka perusteella sopimuksen osallinen pystyy irtaantumaan osakassopimuksesta.

Sopimussakon suuruus vaihtelee huomattavasti. Yleensä osakassopimusta laadittaessa pyritään etukäteen määrittelemään sopimusehtojen loukkaamisesta aiheutuva haitta ja määrittämään sopimussakko sen suuruiseksi, että sopimusehdon rikkomisesta ei koidu hyötyä. Toisaalta sopimussakon suuruus tulee määritellä huolellisesti. Lisäksi erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, aiheuttavatko kaikki sopimusloukkaukset automaattisesti korjaamattoman maksuvelvollisuuden sopimussakkolausekkeen perusteella.

Sopimussakkolausekkeen tulee olla kohtuullinen suhteessa yhtiön kokoon ja liiketoimintaan. Muutoin sopimusosapuolilla voi olla oikeus sakon kohtuullistamiseen. Tämän lisäksi tulisi ottaa huomioon se, voiko ehtoa rikkonut taho paikata sopimusrikkeensä ennen maksuvelvollisuuden syntyä. Kaiken kaikkiaan sopimussakkoehto yleensä tehostaa osakassopimuksen noudattamista ja vakauttaa yhtiön hallinnointia ja toimintaa.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]