Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimuksen tarkoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimus kannattaa yleensä laatia, kun osakeyhtiössä on useampia kuin yksi osakkeenomistaja. Tyypillisesti osakassopimus solmitaan yrityksen alkuvaiheessa, mutta tämän voi laatia myöhemminkin osakasmäärän kasvaessa yrityksessä. Osakassopimus turvaa osakkeenomistajien intressiä samoin kuin itse yrityksen intressiä. Osakassopimuksella pyritään siten turvaamaan yrityksen jatkuvuus vaikka osakkeenomistajat joutuisivat riitoihin keskenään, ja näin siihen olisi hyvä sisällyttää kaikki osakkeenomistajat. Kun sopimus on solmittu, sitoo se silloin osakkeenomistajia heidän keskinäisessä suhteessaan, sekä usein otetaan yhtiö myös mukaan yhdeksi sopimuspuoleksi. Lähtökohtaisesti osakkeenomistajilla on laaja sopimusvapaus, myös osakeyhtiölain puitteissa. Osakeyhtiöissä lain pakottavat säännökset kuitenkin rajoittavat sopimusvapautta. Osakassopimukseen kirjataan yleensä tavoitteet, joita sopijapuolilla yhtiön osakkeenomistajina on. Tavallisimmin tavoitteet  koskevat yhtiön liiketoiminnan kehittämistä ja osakkaiden tahtotilaa siitä mitä yhtiöllä tai osakkuudella ajatellaan tehtävän tulevaisuudessa. Osakassopimus sitoo vain sen osapuolia, kun taas yhtiöjärjestys sitoo kaikkia yhtiön nykyisiä ja tulevia osakkeenomistajia.

Osakassopimuksella voidaan myös vain täydentää osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen määräyksiä. Sopimuksella voidaan tämän lisäksi  poiketa osapuolten keskinäisissä suhteissa laista ja yhtiöjärjestyksestä. Tämä tarkoittaa sitä, että osakassopimuksella voidaan esimerkiksi sopia sellaisista asioista joita ei välttämättä haluta julkisuuteen yrityksen sisällä. Osakkeenomistajat voivat myös osakassopimuksella luopua sellaisista oikeuksista, joita heille osakkeenomistajina lainsäädännön nojalla kuuluu. He voivat myös ottaa vastatakseen sellaisista velvoitteista, joita heillä ei osakkeenomistajan aseman perusteella muuten olisi. Yleisimpiä asioita joita osakassopimuksessa sovitaan ovat esimerkiksi: yhtiön hallinto, toimivallan käyttö, osakkaiden rahoitusvastuu, osakkaiden työvelvoitteet, osakkeiden luovuttaminen ja kilpailukielto sekä salassapito. Parhaimmassa tilanteessa osakassopimus toimii yrityksen käyttöohjekirjana, ja sitä ei tarvita muissa tilanteissa lainkaan. Osakassopimuksen laatimisessa suosittelemme käyttämään juridista neuvonantajaa, lakipuhelimemme vastaa kaikkiin osakassopimuksiin liittyviin kysymyksiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]