Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimuksen purkaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimus muodostaa yhtiön toiminnan selkärangan varsinkin sellaisissa yhtiöissä, joissa ei ole yrittäjäosakkaiden lisäksi merkittävästi ulkoisia sijoituksia. Osakassopimuksessa sovitaan yleensä yhtiön hallinnoinnista ja osakkeenomistajien välisistä suhteista. Toisaalta osakassopimus on muotovapaa sopimusinstrumentti, joten sopimuksen sisältöön ja sen ehtoihin sovelletaan yleisiä sopimuksiin päteviä sääntöjä. Tästä syystä myös osakassopimuksen purkaminen on mahdollista, vaikka siitä ei olisi nimenomaisesti sovittu itse sopimuksessa.

Huoliteltuihin osakassopimuksiin otetaan tavanomaisesti ainakin jonkinlaisia klausuuleja, jotka mahdollistavat sopimuksen irtisanomisen. Irtisanominen onkin osakassopimuksen yleisin päätäntäkeino. Osakassopimuksen purkamista ei sen sijaan juurikaan säännellä itse sopimuksessa, mikä johtuu purkamisen rajusta luonteesta yhteistyön päätäntäkeinona. Tästä syystä osakassopimuksen purkaminen tuleekin kysymykseen yleensä sellaisissa ennalta-arvaamattomissa tilanteissa, joissa jokin sopimusosapuoli on rikkonut sopimuksen ehtoja tai henkeä siten, ettei muita kohtuullisia vaihtoehtoja sopimuksen jatkamiselle ole olemassa.

Osakassopimuksen purkamisesta voidaan ottaa ehto itse sopimukseen, mutta tällöin tulee olla tarkkana siitä, ettei ehto muodostu liian ankaraksi, jolloin se voisi johtaa riitoihin sopimuksen päättämisen kohtuuttomuuden perusteella. Osakassopimuksen purkaminen tulee nimittäin ajankohtaiseksi sanktioluonteensa vuoksi silloin, kun jokin osapuoli on rikkonut sopimusehtoa.

Osakassopimuksen päättämisestä ilman irtisanomisaikaa voidaan toki sopia sellaisia tilanteita varten, joissa osakkaiden keskinäinen dynamiikka muuttuu nopeasti. Osakassopimuksessa on tarkoitus sopia erityisesti yhtiön hallinnoinnista, joten esimerkiksi yhtiön listautuminen pörssiin tai yhtiön osakkeiden myynti voivat johtaa siihen, ettei osakassopimukseen sitoutuneilla tahoilla ole enää valtaa päättää sopimuksessa sovituista seikoista.  

Osakassopimuksen purkaminen tulee kyseeseen siis yleensä silloin, kun sopimusosapuolten yhteistyömahdollisuudet ovat menneet merkittävän sopimusloukkauksen vuoksi. Toisaalta osakassopimuksessa voidaan antaa osalliselle oikeus sopimuksen purkuun ennalta sovituissa tilanteissa, jolloin yhteistyön lopetus ei ole yhtä riitaisa. Osakassopimuksen purkamistilanteissa tulisi aina kysyä neuvoa osaavalta lakimieheltä.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]