Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimus ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimus on yhtiön osakkeenomistajien välillä solmittava sopimus. Usein sopimuksen tarkoituksena on yhtiön toiminnan tavoitteiden tarkentaminen ja osakkeenomistajien keskinäisistä suhteista sopiminen osakeyhtiölakia ja yhtiöjärjestystä kattavammin. Osakeyhtiölain säädöksiä voidaan osakassopimuksella täydentää. Jokaisen yhtiön tarpeita vastaavaa yleistä osakassopimusta ei voida laatia; sopimuksen sisältö vaihtelee yhtiökohtaisesti.

Yhtenä osakassopimuksen tavoitteena voi olla esimerkiksi yhtiön omistuksen säilyttäminen tietyillä henkilötahoilla. Sopimus ei voi olla pakottavan lainsäädännön eikä hyvän tavan vastainen. Sopimuksen ei tule myöskään olla ristiriidassa yhtiöjärjestyksen kanssa. Osakassopimusopimus sitoo vain siihen liittyneitä tahoja, eikä kaikkia yhtiön osakkeenomistajia tarvitse siihen sitouttaa. Osakassopimuksesta saat lisätietoa lakimiehiltämme sekä  artikkelistamme ”Osakassopimus”.

Osakassopimukseen voidaan sisällyttää aviovarallisuutta koskeva ehto, jonka mukaan sopijapuolen tulee laatia aviopuolisonsa kanssa yrityksen osakkeet poissulkeva avioehto. Ehdolla pyritään turvaamaan se, etteivät osakkeet avioeron kaltaisissa ennalta-arvaamattomissa tilanteissa siirry osakkaan aviopuolison omistukseen. Ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus on avio-oikeuden alaista, vaikka avioliitossa puolisot voivatkin omistaa omaisuutta sekä yhdessä että erikseen. Puolisoiden avio-oikeusyhteyden katkeamista seuraavassa omaisuuden osituksessa puolisoiden omaisuuden yhteenlaskettu säästö jaetaan puolittamisperiaatetta noudattaen siten, että enemmän omistavan velvollisuudeksi tulee maksaa vähemmän omistavalle tasinkoa. Avio-oikeusyhteyden katkeamishetkenä pidetään puolison kuolemaa tai avioeron vireilletulohetkeä. Mikäli yrityksen osakkeita ei ole avioehdolla rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle, kuuluvat nekin ositettavan omaisuuden alaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]