Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimus on lähinnä yhtiön osakkeenomistajien solmima sopimus, joka toimii monesti yhtiön toiminnan selkärankana. Osakassopimuksessa sovitaan tavanomaisesti osakkeenomistajien oikeuksista ja velvollisuuksista yhtiössä, minkä vuoksi osakassopimuksen laatiminen on varsin yleistä erityisesti pienissä ja kasvavissa yhtiöissä. Osakassopimus muodostaa yhdessä lainsäädännön ja yhtiöjärjestyksen kanssa kokonaisuuden, joka määrittää yhtiön. Yhtiöjärjestykseen verrattuna osakassopimuksella voidaan kuitenkin sopia tehokkaammin ja joustavammin osakkeenomistajien välisistä asioista. Toisin kuin yhtiöjärjestys, osakassopimuksen ei tarvitse olla julkinen. 

Osakassopimus sitoo vain siihen nimenomaisesti liittyneitä tahoja, eikä kaikkia yhtiön osakkeenomistajia tarvitse sitouttaa siihen. Tämä on yksi merkittävimmistä eroista osakassopimuksen ja yhtiön yhtiöjärjestyksen välillä. Osakassopimus voidaan myös solmia tai purkaa milloin vain, esimerkiksi jo ennen yhtiön varsinaista perustamista. Osakassopimusta ei tarvitse tästä syystä myöskään hyväksyttää ulkopuolisilla tai rekisteröidä mihinkään.

Osakassopimuksen laatimisella voi olla monia erilaisia tavoitteita. Sopimuksen käyttötarkoitus riippuu pitkälti yhtiön koosta; pienissä yhtiöissä voi olla tarkoituksenmukaista sopia yhtiön konkreettisen toiminnan järjestelyn ja hallinnon lisäksi osakkaiden maksuvelvollisuuksista ja työpanoksesta, kun taas isommissa yhtiöissä instrumentti sopii esimerkiksi äänestyskäyttäytymisestä sopimiseen.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Osakassopimuksen etuihin on luettava sen joustavuus. Osakassopimusta ei ole sidottu mihinkään määrämuotoon ja sen solmiminen on varsin vapaamuotoista. Tästä huolimatta osakassopimuksen merkitystä ei sovi vähätellä, sillä yhtiön toimintaa ja kehitystä voidaan ennakoida tehokkaasti, kun osakassopimus on laadittu asianmukaisesti. Osakassopimus luo turvaa yhtiön osakkeenomistajille

Osakassopimuksen laadinnassa on siis otettava huomioon tapauskohtaiset olosuhteet, kuten yhtiön koko, toimiala ja omistusrakenne. Osakassopimuksen suunnittelussa kannattaa olla tarkkana, sillä sopimusta on työlästä muokata yhtiön toiminnan ollessa jo käynnissä. Suunnittelussa on oltava huolellinen, eivätkä esimerkiksi valmiit osakassopimusmallit välttämättä palvele yhtiön osakkeenomistajia tarpeenmukaisesti. Pahimmassa tapauksessa kiistanalainen osakassopimus voi aiheuttaa tulkintaerimielisyyksiä ja raskauttaa yhtiön hallinnointia ja toimintaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa