Minilex - Lakipuhelin

Palkasta sopiminen osakassopimuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhtiön toiminnan selkärangan muodostavassa osakassopimuksessa sovitaan tavanomaisesti yhtiön hallinnoinnista ja toiminnasta sekä yhtiön osakkeenomistajien välisistä suhteista, oikeuksista ja velvollisuuksista. Yksi keskeisimmistä liiketoimintaa harjoittavan yhtiön toiminnoista on varojenjako sen sisällä, minkä vuoksi osakassopimuksessa sovitaan osingonjaon lisäksi yhteisesti noudatettavista palkkauskäytännöistä. Osakassopimuksessa määritellään siten niin yhtiön yrittäjäosakkaiden ansioperusteet kuin yhtiön työntekijöiden palkkaus.

Palkasta sopiminen etukäteen kaikkien osapuolten hyväksymällä tavalla ennaltaehkäisee yhtiön toimintaa varjostavia riitoja osakkaiden välillä. Toisaalta palkkauksesta ja ansioista sopimisen tulisi olla läpinäkyvää ja perustuvan osakkaiden arvoon yhtiön toiminnalle, joka saattaa myös muuttua useammin kuin osakassopimusta viitsitään päivittää. Käytännössä palkkauksesta sopiminen on myös strateginen päätös, joka vaikuttaa oleellisesti yhtiön liitännäistahoihin, kuten sijoittajiin, sillä yrittäjäosakkaiden itselleen maksamat suuret bonukset voivat olla pois yhtiön kasvusta ja kehityksestä.   

Osakassopimuksessa on siis oleellista sopia myös siitä, millä tavoin palkka määräytyy. Eri työtehtävien ja panostuksen välillä tehdyn erottelun lisäksi voidaan sopia yhtiön kasvuun tai liiketoiminnalliseen voittoon sidotusta palkasta eli insentiiveistä. Tällaista tulosvaikutteista palkkausta käytetään erityisesti yhtiön johtajasopimuksissa ja esimerkiksi mahdollisen toimitusjohtajan työsopimuksessa.

Osakassopimuksessa sovitussa palkkauksessa on myös tärkeää pitää yhtiön omistajataho erillään työntekijöistä. Omistuksen perusteella yhtiössä mukana oleva sijoittaja ei välttämättä ole yhtiön palkkalistoilla, vaan hän saa sijoituksestaan vastinetta osingon ja osakkeiden arvonnousun kautta. Yhtiön työntekijät voivat puolestaan saada osakassopimuksessa neuvoteltuja uskollisuusbonuksia tai muita kannustimia.

Palkkauksesta sopiminen onkin yksi tärkeimmistä osakassopimuksessa sovittavista seikoista, sillä siitä ei ole myöskään käytännöllistä sopia esimerkiksi yhtiöjärjestyksessä. Osakassopimuksen joustavuuden vuoksi yhtiön ydinosakkaat voivat myös reagoida herkemmin palkkauksen epäkohtiin siinä, vaikka osakassopimuksen muuttaminen vaatiikin yleensä kaikkien osallisten suostumuksen. Tästä syystä osakassopimuksen laadinnassa kannattaa kysyä neuvoa lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]