Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimuksen osapuolet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimus kannattaa yleensä laatia, kun osakeyhtiössä on useampia kuin yksi osakkeenomistaja. Osakkaita voivat olla niin luonnolliset henkilöt kuin oikeushenkilötkin. Osakassopimuksella sovitaan yleensä osapuolten välisestä yhteistyöstä yhtiön hallinnoimisessa ja johtamisessa sekä yrityksen liiketoiminnan harjoittamisesta ja kehittämisestä. Osakassopimus parhaimmillaan toimii myös tärkeänä elementtinä yhtiön tulevaisuuden tavoitteiden suunnittelussa.

Osakassopimus on usein tarkoitettu sellaiseksi, että lähinnä vain sopimuksen osapuolet ovat tietoisia sen sisällöstä, ja sopimus sitoo sen tehneitä osapuolia. Osakkaiden keskinäisiä suhteita on käytännöllisempää säännellä osakassopimuksella. Siinä voidaan säännellä osakeyhtiölakia ja yhtiöjärjestystä täydentävästi yhtiön hallinnosta sekä osakkaiden välisistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Sopimuksen osapuolina ovat yleensä kaikki osakkeenomistajat tai osa heistä, tai vaihtoehtoisesti osakassopimuksia voidaan suuremmissa yhtiöissä tehdä myös useita, jos esimerkiksi katsotaan että enemmistöosakkaille ja vähemmistöosakkaille on tarpeen tehdä erilliset sopimukset. Osakassopimusta voidaan myös haluttaessa joustavasti muuttaa, jos osapuolet ovat yksimielisiä.

Myös omistajanvaihdostilanteessa kannattaa edellyttää, että uusi osakkeenomistaja sitoutuu osakassopimukseen. Itse yhtiö on syytä ottaa sopimuksen osapuoleksi, jos kaikki osakkeenomistajat ovat mukana sopimuksessa. Muutoin itse yhtiö ei itse tule sidotuksi sopimuksen järjestelyyn, mikä voi tulevaisuudessa aiheuttaa ongelmia, vaikkakin yleensä kaikki oikeudet ja velvollisuudet eivät koske itse yhtiötä. Osakkeenomistajien oikeudet ja velvollisuudet voidaan määritellä sopimuksessa joko tasavertaisiksi tai sitten ne voivat poiketa toisistaan. Osakassopimuksen osapuolet saattavat omistaa yhtiön koko osakekannan tai olla niin sanottuja enemmistöosakkeenomistajia tai vähemmistöosakkeenomistajia. On myös mahdollista ottaa työntekijä yhdeksi osakassopimuksen osapuoleksi tietyissä tilanteissa. Osakassopimuksen laatimisessa kannattaa käyttää lainopillisia neuvoja jotta mahdollisilta riitatilanteilta vältytään tulevaisuudessa. Lakipuhelimemme vastaa osakassopimuksiin liittyvissä kysymyksissä ja neuvoo sopimuksen laatimisessa.      

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]