Minilex - Lakipuhelin

Sijoittaja osana osakassopimusta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sijoittajan kannalta on yleensä tärkeää päästä osaksi sijoitusyhtiön osakassopimusta. Varsinkin pienissä ja keskisuurissa yhtiöissä osakassopimus voi muodostaa yhtiön toiminnan selkärangan, minkä vuoksi merkittävän sijoituksen tehnyt sijoittaja haluaa osaksi kasvavan yhtiön hallinnointia.

Sijoittamisessa on eri lajeja riippuen sijoittajan suhteesta yhtiöön. Pääomasijoittamisella tarkoitetaan institutionaalisia sijoittajia, jotka etsivät kasvavia yrityksiä, jotka tarvitsevat liikeideansa jalostamiseen varallisuutta. Pääomasijoittaja tulee yleensä yhtiön ulkopuolelta ja toimii eräänlaisena luotottajana yhtiölle, jossa hän näkee kasvupotentiaalia. Pääomasijoittaja yleensä integroidaan yhtiöön tiukasti, sillä sijoitus saattaa vastata merkittävää osuutta kasvavan yhtiön osakekannasta. Pääomasijoittajan sijoitus turvataan yleensä sijoitusta vakauttavilla osakassopimuksen ehdoilla. Yrityssijoittajan ei kuitenkaan tarvitse olla etäinen pääomasijoittaja, joka vaatii tiiliskiven paksuisen osakassopimuksen sijoituksensa takuuksi. Myös yrittäjäkumppanit luonnollisesti sijoittavat yhtiöön tai he voivat kerätä sijoituksia esimerkiksi lähipiiriltään.

Yleisesti sijoittaja haluaa osaksi osakassopimusta, jos yhtiö on sen kokoinen, että sen osakassopimuksessa sovitaan tarkasti yhtiön avainhenkilöiden välisistä suhteista ja heidän rooleistaan yhtiössä. Osakassopimuksen ehdoilla sijoittaja haluaa turvaa sijoitukselleen. Tämä järjestetään yleensä sopimalla sijoittajan oikeudesta lunastaa ja myydä osakkeitaan tietyissä tilanteissa, jonka lisäksi sijoittaja saattaa haluta varmistaa, että yhtiön avainhenkilöt ovat sitoutuneet yhtiön toimintaan. Tästä syystä sijoittaja saattaa haluta sanansijaa esimerkiksi yhtiön laatimissa työ- ja muissa liiketoimintasopimuksissa.  

Sijoittaja ei kuitenkaan yleensä halua kaapata yhtiötä, sillä useimpien pienten yritysten kasvupotentiaali voidaan rinnastaa niiden perustajayrittäjiin. Sijoitus tehdään aina yhtiöön, mutta yleensä sijoittaja tekee investointinsa juuri yrittäjien henkilökohtaisten ominaisuuksien tai asiantuntemuksen perusteella. Osakassopimuksella sijoittaja pääsee sisälle sijoitusyhtiöön, jotta hän pääsee paremmin tarjoamaan kasvuyritykselle mahdollisuuden kasvaa ja kehittää liiketoimintaa. Sijoittaja kantaa yleensä kasvavassa yhtiössä yrittäjiin verrattavissa olevan taloudellisen riskin, ja on siksi yleensä halukas myös tarjoamaan liiketoiminnallisen osaamisensa yhtiön käyttöön. Sijoittaja kannattaa siis ottaa osaksi yhtiön osakassopimusta, jonka ehdot kannattaa kuitenkin katsoa asiantuntijan kanssa läpi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]