Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimukseen liittyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimus on yksityisoikeudellinen sopimus, jolla voidaan luoda velvoitteita vain siihen liittyneille luonnollisille henkilöille tai oikeushenkilöille. Osakassopimus tulee laadittavaksi, koska lainsäädännöllä ei ole mahdollisuutta säädellä kaikkia osakkeenomistajien välisiä intressejä erilaisissa tilanteissa. Liittyminen osakassopimukseen on kuitenkin vapaaehtoista. Olennaista osakassopimuksen ehtoihin liittymisen kannalta on sillä, kenellä on oikeus tehdä osakeyhtiötä sitova päätös osakassopimukseen liittymisestä yhtiön sisällä. Lähtökohtaisesti yhtiön liittymisestä osakassopimukseen päättää hallitus, mutta joissain tapauksissa se edellyttää yhtiökokouksen päätöstä.

 

Osakassopimuksia on erilaisia sekä tilanteita jossa niitä laaditaan. Erilaisia sopimuksia ovat esimerkiksi tasavertaisten omistajien välinen sopimus tai perustajien osakassopimus. Lähtökohtaisesti olisi toivottavaa että kaikki yhtiön osakkaat liittyisivät osakassopimukseen. On myös mahdollista liittää itse yritys yhdeksi sopimuksen osapuoleksi, ja tämä on myös toivottavaa useimmissa tilanteissa. Osakassopimus ei siis sido niitä henkilöitä, jotka eivät ole liittyneet sen osapuoliksi.

 

Myös uusien osakkaiden liittymisestä yhtiöön ja ehdoista sekä menettelytavoista, joilla se on mahdollista voidaan sopia osakassopimuksessa. Mikäli osakassopimus tehdään tilanteessa, jossa yritykseen on liittymässä uusia osakkaita, tulee tämän laatimisessa ottaa huomioon uusien osakkaiden ja vanhojen osakkaiden väliset suhteet ja toisaalta molempien tahojen suhteet itse yritykseen. Osakassopimusta laadittaessa on syytä liittää sopimukseen ehdot myös uusien osakkaiden liittymisestä. Uusien osakkaiden kannalta tilanne on verrattavissa yrityskauppaan, mistä syystä saattaa olla tarpeen toteuttaa siihen verrattavat sopimusjärjestelyt vanhojen osakkaiden vakuutuksineen järjestelyn kohteena olevan yrityksen tilanteesta. Uuden osapuolen liittyminen osakassopimukseen voidaan tehdä myös erillisellä liityntäsopimuksella. Liityntäsopimuksessa on hyvä mainita, mitkä ehdot koskevat uutta osakasta, erityisesti huomioiden tietyille ryhmille osoitetut ehdot.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]