Minilex - Lakipuhelin

Osakkeiden lunastuksesta sopiminen osakassopimuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimus on vapaamuotoinen sopimusinstrumentti, jossa yhtiön osakkeenomistajat voivat sopia keskinäisistä suhteistaan ja yhtiön toiminnan järjestämisestä haluamallaan tavalla. Osakassopimuksen sopimusvapautta ei suoranaisesti rajoita mikään yhtiöoikeudellinen lainsäädäntö, josta puolestaan johtuvat esimerkiksi yhtiön yhtiöjärjestyksen muotomääräykset ja rajoitukset. Osakassopimuksessa on tavanomaista sopia erityisesti osakkeiden hallinnoinnista ja mahdollisista osakkeiden luovutukseen liittyvistä rajoitteista. Osakkeiden lunastuksessa noudatettavasta menettelytavasta sopiminen onkin yleensä yksi osakassopimuksen tärkeimmistä lausekkeista.

Osakkeiden lunastuksesta voidaan ottaa erillinen lauseke myös yhtiön yhtiöjärjestykseen, sillä tämä on myös lain suoraan sallima rajoite osakkeen vapaalle luovutettavuudelle. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että osakkeenomistajalla on oikeus lunastaa muulta omistajalta kuin yhtiöltä toiselle siirtyvä osake. Osakkeiden lunastuksesta on kuitenkin tavanomaista sopia yhtiöjärjestystä kattavammin ja tehokkaammin osakassopimuksessa, sillä siinä on yleisesti vaivattomampaa sopia osakkeenomistajien välisistä suhteista.

Osakkeiden lunastuksesta sopimisen tavoitteena on vaikuttaa siihen, kuka pääsee väistyvän osakkeenomistajan tilalle yhtiön osakkaaksi. Varsinkin pienissä yhtiöissä yksittäisen yrittäjäosakkeenomistajan panos yhtiöön voi olla niin oleellinen, että tällaisen osakkaan lähdön myötä yhtiön toiminta käytännössä rampautuu. Tästä syystä on kaikkien yhtiön liitännäistahojen kannalta oleellista sopia tarkasti etukäteen lunastuslausekkeesta ja osakkaan lähdöstä käytettävästä menettelystä.

Osakkeiden lunastuksesta sopimisessa tulee kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten ankaraksi lauseke muotoillaan osakassopimuksessa. Osakkeiden lunastus liitetään nimittäin usein sanktioksi osakassopimukseen sopimusehtojen rikkomisesta. Tällaisissa tilanteissa sanktio tulisi kuitenkin suhteuttaa tehtyyn rikkeeseen, sillä muutoin ehtoja rikkoneella osapuolella voi olla mahdollisuus saada lunastusta kohtuullistettua tuomioistuimessa, yleensä raskaan tuomioistuinprosessin jälkeen.

Kaiken kaikkiaan osakkeiden lunastuksesta sovitaan osakassopimuksessa sen vuoksi, että yhtiön osakaskunta säilyy stabiilina ja yrittäjät kykenevät sitoutumaan yhtiön toimintaan pitkäjänteisesti. Lunastuksesta sopimisella pystytään kontrolloimaan osakaskuntaa ja kannustamaan yhtiöön investoineita tahoja pysymään siinä. Osakkeiden lunastuslauseke onkin ehkä osakassopimuksen tärkein klausuuli, minkä vuoksi sen laatimisessa kannattaa käyttää asiantuntijaa apuna.      

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]