Minilex - Lakipuhelin

Lunastuslauseke osakassopimuksen osana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhtiön osakassopimus muodostaa usein varsinkin pienemmissä yhtiöissä sen toiminnan selkärangan. Osakassopimuksessa on tavanomaista sopia yhtiön hallinnoinnista ja toiminnan järjestelystä, mutta näiden lisäksi osakassopimukseen otetaan varsin usein osakkeiden vaihdantaan liittyviä ehtoja ja rajoituksia. Tällaisista osakassopimusehdoista tavanomaisin on osakkeiden lunastuslauseke, jossa yhtiölle, joillekin osakkeenomistajille tai muulle taholle annetaan oikeus lunastaa osakkeenomistajan osakkeet tietyissä sopimuksenmukaisissa tilanteissa.

Lunastuslauseke ja sen asettama rajoitus osakkeiden vaihdannalle ovat siis osakassopimuksen keskeisimpiä ehtoja. Varsinkin pienissä listaamattomissa yhtiöissä osakkeiden likvidointi on hankalaa rajoitetun ostajakandidaattien, osakkeen arvonmäärityksen tuomien ongelmien ja yksittäisen yrittäjäosakkaan merkittävyyden vuoksi.

Lunastuslausekkeen perimmäisenä ideana on rajoittaa yhtiön omistuksen valumista ulkopuolisten käsiin, jotta yhtiön toiminta säilyisi tehokkaana. Jos osakkeiden luovutusta ei rajoitettaisi millään tavalla osakassopimuksessa, tarjoaisi se osapuolelle helpon väylän päästä eroon sopimuksesta, sillä osakassopimus velvoittaa osakkeenomistajaa vain henkilökohtaisesti, jos osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu muusta. Tästä syystä osakeomistustaan vähentävä tai kokonaan yhtiöstä irtautuva osakkeenomistaja edellytetään tarjoamaan osakkeitaan yhtiössä jo mukanaoleville vanhoille osakkeenomistajille. Tämän lisäksi osakkaiden pysyvyys yhtiössä pyritään turvaamaan sillä, että osakkeiden lunastushinta on yleensä osakassopimuksessa neuvotellusti markkinahintaa edullisempi.

Täten lunastuslausekkeella voidaan nähdä olevan myös eräänlainen sanktiomekanismi. Lunastuslauseke muodostaakin osakassopimuksen tehokkuuden takaavan verkoston yhdessä sopimussakon ja mahdollisen vahingonkorvausuhan rinnalla. Osakassopimuksen lunastuslauseke voi esimerkiksi edellyttää yhtiön työntekijää luovuttamaan osakkeensa muille osakkaille hänen työsopimuksensa päätyttyä.

Osakkeiden lunastuslausekkeen perimmäisenä tavoitteena voidaankin juuri nähdä yhtiön työntekijöiden ja sijoittajien integroimisen yhtiöön siten, että pitkäjänteinen yhteistyö ja toiminnan kehittäminen tuottavat yksilöille enemmän hyötyä kuin osakkeiden realisointi opportunistisesti. Lunastuslausekkeen suunnittelussa kannattaa konsultoida lakimiestä, sillä yhtiön toiminnan kanssa integroitu ja sitä silmällä pitäen laadittu lauseke ennaltaehkäisee erimielisyyksiä ja selventää yhteisiä sääntöjä osapuolille.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]