Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimuksen kilpailukielto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimuksen yhteydessä sovitaan useasti kilpailukiellosta, jotta vältetään riitatilanteet osakkaiden kesken. Myös yhtiön intressin kannalta on tärkeää, etteivät yhtiön tulokseen vaikuttavat henkilöt kilpaile sen kanssa tulevaisuudessa. Usein nimittäin merkittävä osa yhtiön liiketoimintaosaamisesta keskittyy osakkeenomistajille. 

 

Kilpailukielto sisällytetään itse osakassopimukseen, ja lähes poikkeuksetta osakassopimuksissa osakas sitoutuu pitkään kilpailukieltoon, jota perustellaan omistaja- asemalla. Osakassopimuksessa sovittu kilpailukielto on siis sidottu osakkuuteen eikä työsuhteeseen ja tämän vuoksi se voi olla huomattavasti pidempi kuin työsopimuslain mukaiset kilpailunrajoitukset, jopa useita vuosia. Tällöin osakas ei voi osakkuuden päättyessä ja tietyn ajan kuluessa harjoittaa kilpailevaa toimintaa. Osakassopimuksen kilpailukieltosopimusta laadittaessa tulee muistaa myös sopimusehtojen kohtuullisuus; kohtuuttomia ehtoja ei voi sisällyttää sopimukseen.

 

Sopimuksiin liittyy usein sopimussakko, jolla varmistetaan että kilpailukieltosopimus on tehokas ja toimiva. Mikäli osakas rikkoo kilpailukieltosopimusta on hän velvollinen korvaamaan siitä syntyneen vahingon. Etukäteen määritelty sopimussakko osakassopimuksessa on usein parempi vaihtoehto kuin näyttää toteen rikkomisesta syntyneen vahingon määrä, mikä voi olla hyvin vaikeaa. Kaiken kaikkiaan osakassopimuksen kilpailukieltolausekkeen tehtävinä voidaankin pitää juuri yhtiön toiminnan vakauttamista ja osakkaiden välisen yhteistyön helpottamista.

 

Osakassopimusta laadittaessa tuleekin muistaa osakassopimuksen eri ulottuvuudet sekä riittävä suoja joka kilpailukieltosopimuksella taataan. Osakassopimuksen laatimiseen kannattaakin tästä syystä käyttää lakimiehen apua, jotta riittävä suoja voidaan taata. Lakipuhelimemme vastaa kaikkiin osakassopimusta koskeviin kysymyksiin.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]